Akcije kompanije GameStop ne prestaju da privlače pažnju, uprkos očekivanjima

Dodajte komentar

Po svoj prilici, Wall Street ne prestaje da bude zainteresovan za takozvane „meme“ akcije, odnosno dionice onih kompanija koje su postigle vrtoglavo zanimanje manjih investitora, ponajviše zahvaljujući širenju trendova preko društvenih mreža i internet foruma.

Svakako je predvodnik sa takvim karakteristikama kompanija GameStop, koja je i započela novu „eru berzanskog trgovanja“ masovno uključenih malih ulagača sa nevelikim iznosima. Za njom, tu su i kompanije AMC Entertainment, pa djelimično i RobinHood, koji je svojom platformom za trgovanje približio „običnom svijetu“ laku i efikasnu kupoprodaju manjih količina akcija na najvećim svjetskim berzama.

Međutim, dok je RobinHood mlada i atraktivna tehnološka kompanija, AMC i GameStop su predstavnici posrnulih lanaca bioskopske industrije, odnosno maloprodaje kompjuterske opreme i video igara, u trenutku kada čitava planeta naručuje online. Berzanski analitičari su se uglavnom utrkivali u svojim prognozama kada će trend ovih „meme“ akcija i konačno utihnuti.

Ipak, posle, može se reći, stagnacije i neznatnog pada vrijednosti u protekla tri mjeseca, GameStop i AMC su se ponovo našli u žiži interesovanja ulagača krajem berzanskog trgovanja protekle nedjelje.

Rast vrijednosti akcija kompanije AMC uslijedio je nakon medijskih izvještaja da britanska kompanija Cineworld Group razmatra listiranje na američkim berzama, što na prvi pogled ne bi trebalo da utiče na AMC, ali možda pokazuje investitorima da je segment bioskopa na tržištu i dalje atraktivan i vredan stalne pažnje, piše The Motley Fool.

S druge strane, GameStop je dobio neočekivano „pojačanje“ iz izvještaja na popularnom gejmerskom sajtu Kotaku.com, u kojem se navodi da bi paket od tri stare i voljene video igre iz serijala Grand Theft Auto mogao da bude objavljen u roku od nekoliko mjeseci od strane kompanije Take Two Interactive, što bi trebalo da privuče sve stare (i eventualne nove) fanove u prodavnice maloprodajnog lanca.

Ko je Rajan Koen?

Bilo je potrebno samo nekoliko mjeseci da 36-godišnji preduzetnik preuzme američku kompaniju o kojoj se najviše govori i pritom zaradi jednu milijardu dolara, piše Wall Street Journal.

U pitanju je Rajan Koen (Ryan Cohen), koji je postao predsjednik UO kompanije GameStop, predstavljajući se, uprkos svojoj mladosti, kao upravljač stare škole. Imao je tek nešto više od manjinskog udjela i oštrog jezika, ali za nekoliko mjeseci uspio je da potisne raniji izvršni tim GameStopa i postavi svoje dugogodišnje saradnike u odbor kompanije. On je do tada imao iskustvo jedino kao suosnivač internet prodavnice za kućne ljubimce Chevy, pa su mnogi vjerovali da je dolaskom na čelnu poziciju u kontroverznu kompaniju dobio „vruć krompir“ u ruke, kojim će se zasigurno opeći.

No, on je ubrzo postalo miljenik pojedinačnih investitora koji su ove godine poslali akcije GameStopa uvis, usput ga prozvavši „tata Koen“ („Papa Cohen“).

Pred njim je svakako težak posao. On mora da smisli kako suštinski da renovira poslovanje kompanije GameStop, čije akcije su dostigle cijenu od oko 160 dolara ove nedjelje, što je osam puta više nego iznos s kraja 2020. godine, ali zato više nego tri puta manje od rekorda od 483 dolara koliko su vrijedjele u januaru, što samo potvrđuje o kakvoj se tržišnoj maniji radilo, prenosi Biznis.rs.

Osim što se obavezao da će povećati online prodaju, Koen je neodređen u pogledu svoje dugoročne vizije. Na sastanku akcionara u junu odbacio je konkretna pitanja, rekavši da je oprezan u davanju savjeta „konkurentima“.

GameStop je tri uzastopne godine završio u gubicima, a pod svojim okriljem ima lanac od oko 4.700 prodavnica.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *