Brodnjak: NLB u vrlo dobroj formi

Dodajte komentar

U prvom polugodištu NLB Grupa ostvarila je 139,8 miliona eura dobiti nakon oporezivanja, što je 90 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

“U pozitivnom smo ciklusu na svim tržištima. NLB je u vrlo dobroj formi i stvorila je dobru osnovu za poslovanje u drugoj polovini godine, pa vjerujemo da će ove godine operacije biti uspješne”, rekao je prvi suprug Blaž Brodnjak.

Neto polugodišnjoj dobiti doprinijela je grupa Komercijalne banke, čiju je kupovinu od Srbije NLB dovršila krajem 2020. U prvoj polovini godine zabilježen je i snažan rast kredita stanovništvu s rekordno novom prodajom stambene kredite i kredite tvrtkama i državi. Grupa je ostvarila snažan rast neto provizija i udvostručila prodaju u NLB fondovima.

“Vrlo smo zadovoljni rezultatima”, rekao je Brodnjak u prezentaciji ulagačima i analitičarima. Rekao je da se proces integracije grupe Komercijalne banke, koji bi trebao biti okončan do travnja iduće godine, odvija u skladu s planom i očekivanjima. Ova je grupa u prvoj polovini godine u neto dobit uplatila osam miliona eura.

Grupa Komercijalne banke takođe je doprinijela povećanju neto prihoda od kamata, bez kojeg je bila stabilna. Većina neto nekamatnog prihoda u grupi dolazi od neto naknada i provizija koje su se povećale u svim bankama.

Učinak oslobađanja od umanjenja vrijednosti i rezerviranja za kreditne rizike bio je pozitivan, uglavnom zbog uspješnih otplata izloženosti i promjena kreditnih rejtinga te povoljnijih makroekonomskih prognoza. Udio loših izloženosti ostao je stabilan i s prilično visokom razinom pokrivenosti.

Na nivou grupe, izloženost moratorijumu zbog pandemije covida-19 iznosila je 2,08 milijardi eura. Iznos predstavlja 14 posto ukupnog bruto portfelja. Do sredine ove godine 88,6 posto moratorija je isteklo, a 84 posto isteklih izloženosti otplaćuje se bez odlaganja.

U prvoj polovini ove godine kreditna aktivnost u NLB Grupi povećala se i imala značajan rast u svim bankama. Takođe su imali priliv depozita u cijeloj grupi.

U Sloveniji je Banka zadržala vodeću poziciju s 24% tržišnog udjela u kreditima stanovništvu i 30,6% u depozitima stanovništva. Nova prodaja stambenih kredita bila je rekordno visoka. Ovdje se tržišni udio povećao na 23,6 posto. Brodnjak je takođe izrazio nadu da će Banka Slovenije uvesti stroga pravila u području potrošačkog kreditiranja.

Rast kreditiranja kompnija u Sloveniji iznosio je 4% u odnosu na kraj prošle godine. Prema Brodnjaku, prekogranično finansiranje takođe igra sve važniju ulogu. Prekomjerna likvidnost, ograničenja slovenačkog tržišta i želja za proširenjem saradnje s postojećim i novim kupcima tome doprinose.

U Grupi su se sve bankarske aktivnosti blago oporavile u prvoj polovini godine, pri čemu je većina banaka postigla solidne rezultate i veću prodaju kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nestrateški članovi takođe su imali pozitivan ukupni neto rezultat kao rezultat uspješnih postupaka oporavka i prodaje nekretnina. Brodnjak u ovom trenutku nije želio otkriti više o postupcima njihove dezinvestiranja.

Prema nezvaničnim informacijama Financa, očekuje se da će NLB početi da traži pravnog savjetnika za moguću prodaju svog društva za upravljanje NLB Skladi. Ove je godine poslovao uspješno, tržišni udio NLB Skladi povećan je na 36,4 posto. Među uporedivim slovenačkim kompanijama, firma je na prvom mjestu po neto prilivu koji je u prvoj polovini godine iznosio 136,7 miliona eura, što je najveći obim priliva u uporedivim razdobljima i predstavlja 53,9 posto svih neto priliva na tržištu …

Prema Brodnjakovim riječima, grupa je na dobrom putu da ostvari prognoze za ovu godinu. Iako su okolnosti uvelike neizvjesne zbog COVID-19, makroekonomske prognoze su dobre. Očekuje se da će neto prihodi grupe ove godine porasti iznad 600 miliona eura, pri čemu će rast naknada porasti na nivo prije covid-19.

NLB Grupa je u dobroj likvidnosti i kapitalnom položaju, naglasio je Brodnjak. To mu omogućuje da traži nove mogućnosti spajanja i sticanja kako se nove prilike povećavaju na domaćem i drugim tržištima u regionu. Brodnjak nije govorio o konkretnim slučajevima. Međutim, ponovio je da su zainteresovani za Albaniju te da se još nadaju odgovarajućem političkom sporazumu između Slovenije i Hrvatske, koji bi banci omogućio ulazak na ovo tržište.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *