“Barskoj plovidbi” ne pomaže ni novi menadžment – ponovo “Sea Pioneeru” nude brodove ispod cijene

Dodajte komentar

Ni novi menadžment pomorske kompanije “Barska plovidba” iz Bara koja je većinski u državnom vlasništvu, nije učinio ništa da kompaniju izvuče iz štetnog ugovora o najmu brodova sa kompanijom “Sea Pioneer” iz Londona, po kome “Barska plovidba” dnevno gubi između 25 i 40 hiljada dolara.

Zbog toga je član Odbora direktora ispred manjinskih akcionara Aleksandar Jovović nedavno podnio ostavku na tu funkciju. Štaviše, iz dokumentacije kojom raspolažu “Vijesti”, vidi se da je aktuelni izvršni direktor “Barske plovidbe” Zoran Tajić (PzP) nedavno “Sea Pioneeru” ponudio nastavak saradnje sa dugoročnim iznajmljivanjem brodova “Bar” i Budva”, po cijenama koje su i dalje višestruko niže od onih koje vladaju na svjetskom tržištu brodskog prostora.

”Bar” i “Budva” trenutno plove u time charteru “Sea Pioneera” na šest plus šest mjeseci, po cijeni dnevnog zakupa od 8.200 dolara po brodu. Ugovor je sklopljen od strane bivšeg, DPS-om predvođenog menadžmenta “Barske plovidbe” u novembru prošle godine. Prilike na svjetskom tržištu brodskog prostora i tada su bile takve da su tzv. “handy size bulkacarrieri” (brodovi za prevoz rasutog tereta nosivosti do 35.000 tona), kakvi su “Bar” i “Budva”, već zaključivali u najam po mnogo većim cijenama i bilo je jasno da će tržište i dalje rasti. Trenutno se “handy size bulkcarrieri” zaključuju na “time charter” na period od pola godine po cijeni koja u prosjeku iznosi čak 30.000 dolara dnevno, što znači da “Barska ploviodba” u ovom trenutku radeći sa “Sea Pioineerom” svakog dana gubi čak preko 43 hiljade dolara.

Prijava protiv bivše uprave, a nova uradila isto

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) dostavilo je prije destek dana Vrhovnom državnom tužilaštvu i Skupštini informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela nastalih prilikom i nakon zaključivanja ugovora za iznajmljivanje brodova Barske plovidbe sa britanskom kompanijom “See Pioneer”. U informaciji MKI, navedeno je da je zbog aneksa koji je potpisan u novembru prošle godine, dnevni gubitak “Barske plovidbe” bio preko 30 hiljada eura, što na godišnjem nivou iznosi oko deset miliona eura. Zbog gubitaka, ovoj kompaniji Vlada iz državnog budžeta plaća rate za kupljene brodove.

Novi menadžment kompanije koga je Vlada imenovala u aprilu od predstavnika partija vladajuće koalicije, međutim, prema tvrdnjama predstavnika manjinskih akcionara u Odboru direktora, nije do sada učinio ništa da kompanija izađe iz štetnih ugovora sa “Sea Pioneerom”. Direktor Tajić (PzP) početkom je jula, prema dostupnim dokumentima, bio spreman da nastavi saradnju sa tom kompanijom iza koje stoji turski biznismen Cemil Tumkaya po tek neznatno većim cijenama dnevnog zakupa za “Bar” i “Budvu” a koje su i dalje skoro tri puta manje od tržišnih.

To pokazuje mejl koji je Tajić 6. jula uputio Tumkayi i koji “Vijesti” posjeduju, a gdje izvršni direktor “Barske plovidbe” vlasniku “Sea Pioneera” kaže da mu je neprihvatljiva niska cijena dnevnog zakupa brodova te kompanije na kojima je unajmitelj iz Londona i dalje insistirao i predlaže mu dvije varijante za nastavak saradnje.

Prema prvoj, Tajić predlaže da se dnevna vozarina za “Bar” i “Budvu” poveća sa 8.200 na 10.200 dolara po brodu do isteka posljednjim aneksom ugovorenog njihovog aktuelnog vremena zakupa od strane “Sea Pioneera” 21. decembra ove, odnosno 1. januara naredne godine. Druga varijanta koju je Temkayi predložio izvršni direktor “Barske plovidbe” je da “Sea Pioneer” brodove uzme u jednogodišnji zakup po dnevnoj vozarini od 18.000 dolara po brodu. Čak i ta cijena je oko tri hiljade dolara niža od one po kojoj se ovakvi brodovi trenutno zaključuju u “time charter” na period od godinu.

”Mišljenja smo da ovakav predlog štiti interese obiju strana i omogućava nastavak dalje i dugoročne saradnje naših dviju kompanija”, naveo je Tajić u mejlu koga je 6. jula u ime menadžmenta “Barske plovidbe” poslao Tumkayiu, pozivajući ga da ovaj prihvati ovakvu ponudu i dođe u Bar na potpisivanje novog, desetog po redu aneksa ugovora o iznajmljivanju brodova “Barske plovidbe”.

Inače, “Bar” i “Budva” od svog izlaska iz brodogradilišta u Kini gdje su sagrađeni 2014. godine do danas, stalno plove u “time charteru” za “Sea Pioneer” kao što je to još od 2012. slučaj i sa dva slična broda “Kotor” i “Dvadeset prvi maj” Crnogorske plovidbe iz Kotora koja takođe sa “Sea Pioneerom” sarađuje pod komercijalnim uslovima koji su višestruko lošiji za našeg brodara, od onih koji trenutno vladaju na svjetskom tržištu.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *