Zatvaranje kineske luke može prouzrokovati nove nestašice na Zapadu

Nestašice robe iz Azije bi mogle postati još osjetnije sada kada je Kina privremeno zatvorila treću najveću luku na svijetu zato što se u njoj pojavio jedan slučaj Kovida-19.

Naime, glavni terminal u luci Ningbo-Žaušan, sa kojeg se roba šalje u Evropu i Sjevernu Ameriku, zatvoren je pošto je utvrđeno da je jedan radnik pozitivan na ovaj virus Kina ima veoma striktnu politiku prevencije širenja zaraze i često je zatvarala razna postrojenja, pa čak i cijele gradove, zbog samo nekoliko zaraženih.

Ovo je drugi put u ovoj godini da Kina zatvara jednu od svojih najvećih luka, a budući da se veoma zarazni delta soj širi i tamo, vjerovatno neće biti posljednji.

Stručnjaci upozoravaju da su ovakva odlaganja pošiljki posljednje što je globalnoj privredi pogođenoj korona-krizom u ovom trenutku potrebno, ali Kina je neumoljiva – njen način borbe protiv korona virusa je onemogućavanje njegovog širenja.

Zato će terminal biti zatvoren do srijede, a potom će biti razmotreno njegovo ponovo otvaranje, ako bezbjednosni uslovi budu zadovoljavajući.

Izvor: CNBC

Check Also

Venecija od naredne godine naplaćuje ulaz 10 eura

Venecija će postati prvi grad na svijetu koji će posjetiocima naplaćivati ulaz, piše Politiko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.