Slovenačke banke u polugodištu gotovo udvostručile dobit

Dodajte komentar

Banke u Sloveniji ostvarile su u prvoj polovini ove godine 251,1 milion eura dobiti prije oporezivanja, što je 90,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Dobit nakon oporezivanja porasla je za 84,1 posto na 226,4 miliona eura u uporednom razdoblju.
U prvoj polovini ove godine banke su otpuštale umanjenja vrijednosti i rezervisanja, dok su u istom razdoblju prošle godine formirale neto, navodi Banka Slovenije u svojim redovnim mjesečnim podacima o poslovanju banaka. Tačnije, više od dvije trećine banaka ove je godine otpustilo neto umanjenja vrijednosti i rezervisanja, a više od polovine doprinosa dala je jedna banka. Na nivou sistema, neto oslobađanje od umanjenja vrijednosti i rezervisanja iznosilo je 26 miliona eura, dok su banke u istom razdoblju prošle godine formirale neto umanjenje vrijednosti od 98,5 miliona eura.

Ukupna bilanca bankarskog sistema značajno se povećala u junu kao rezultat sredstava banaka pribavljenih na junskoj aukciji Eurosistema (TLTRO-III) i naglog povećanja depozita stanovništva.

Nastavili su se pozitivni trendovi u kreditiranju ekonomije i stanovništva. Udjeli nenaplativih izloženosti ostali su niski na 1,4 posto u posljednja tri mjeseca. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za 426 miliona eura na godišnjem  nivou na gotovo 24 milijarde eura u prvoj polovini godine, nakon što su krediti strancima i drugim finansijskim organizacijama porasli pored visokog rasta stambenih kredita (za 245,9 miliona eura). Međugodišnji pad kredita nefinansijskim korporacijama, koji su već po obimu uporedivi (8,9 milijardi eura) sa onima u istom razdoblju prošle godine, ponovno je usporio.

Bruto prihod banaka iznosio je 590,1 milion eura u prvom polugodištu, što je 1,3 posto manje nego u prvom polugodištu prošle godine. Povrat na kapital prije oporezivanja na nivou sistema na polugodišnjem nivou iznosio je 10,6 posto, a uzimajući u obzir dugoročni prosjek umanjenja vrijednosti i rezervisanja, iznosio bi samo trećinu stvarnog, dodaju u banci Slovenije.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *