Rovčanin: Nisu tačni navodi o mom i ugovoru Milutina Đukanovića

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore je u prvoj polovini godine ostvarila neto dobit od 17,1 milion eura, što je iznad prosjeka ostvarenja u istom periodu prethodnih godina, kaže za Novu M izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin.

“U odnosu na prethodnu godinu je ostvareno 2,4 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. To je poslovanje uslovljeno, prije svega, povoljnim hidrološkim prilikama i spremnosti svih pogonskih postojenja, dobre organizacije rada u proizvodnji i rezultati energy menadžera”, kaže Rovčanin.

Intenzivno se, ističe Rovčanin, radi na poboljšanju naplate, kako kroz određene akcije, tako i kroz aktivnu analitiku naslijeđenih dugovanja.

“Mi imamo vrhunske rezultate kada je u pitanju jun mjesec, imamo naplatu i do 115 odsto, imamo povećanje redovnih platiša sa 195 hiljada na 210 hiljada i to je definitivno dobar odgovor građana na naše akcije”, ocjenjuje Rovčanin.

Postoje, kako kaže, i naslijeđena dugovanja, te određeni privredni subjekti čiji dugovi postoje i od 2014. Novi menadžment, tvrdi Rovčanin, neće dozvoljavati privilegije.

“Navešću primjer cetinjskog vodovoda, koji imaju dug od osam miliona. Organizovao sam sastanak prošle sedmice, kojem su prisustvovali i direktor vodovoda i zamjenik gradonačelnika Prijestonice. Nije napravljen pomak, ali mi definitivno imamo pravosnažne sudske presude, po kojima naša pravna direkcija mora da postupa”, pojašnjava Rovčanin.

Osvrnuo se i na rad Termoelektrane. Kako kaže, ekološka rekonstrukcija obezbjediće srednjeročnu budućnost Termoelektrane i njen energetski potencijal u desetogodišnjem periodu.

“Ekološka rekonstrukcija da košta 50 miliona eura, a sa druge strane, gašenjem Termoelektrane dobijamo uvoz od 120 miliona godišnje, dakle, u desetogodišnjem periodu milijardu i 200 miliona uvoza električne energije. Što u odnosu na 50 miliona ulaganja ne treba posebno ni komentarisati. To se može obezbijediti i kreditnim zaduženjem, tako da mjesečna rata bude na nivou dnevne proizvodnje TE, jer, po sadašnjim cijenama, TE dnevno proizvodi iznad 400.000 eura. Dakle, treba da omogućimo da, u desetogodišnjem periodu, TE jedan dan radi za sebe, a 29 dana za građane i za državu”, dodaje Rovčanin.

Sve druge alternative, kao što je i gašenje Termoelektrane, u ovom momentu, navodi izvršni direktor EPCG, su opasne.

“Ne samo po nivo zaposlenosti, nego po kompletni energetski sektor, a i po ekonomiju države, jer se to reflektuje i na spoljno-trgovinski deficit, koji bi se, u tom slučaju, produbio, na pad prosječne zarade, na gašenje stotina malih privrednih subjekata, koji pružaju usluge i koji žive od toga”, naglašava Rovčanin.

Elektroprivreda je, navodi Rovčanin, posvećena zelenoj energiji, zbog čega pokreće program za postavljanje solarnih panela.

“Suština je da građani, pod povoljnim uslovima, uz subvenciju eko fonda od 20 odsto ugradi solarni foto-naponski panel na svom domaćinstvu i da proizvodi električnu energiju. Kompletan iznos koštanja te opreme građanin će morati da plati u roku od pet do osam godina prema EPCG, a mjesečna rata će biti u prosjeku rata njegovog iznosa električne energije”, dodaje Rovčanin.

Navodi o tome da su izvršni direktor Elektroprivrede, te predsjednik Upravnog odbora Milutin Đukanović zaključili takve ugovore, da su obezbijedili da primaju platu do kraja mandata, bili na funkciji ili ne, Rovčanin kategorično odbacuje.

Kako navodi, istina je da se kompletan menadžment i Odbor direktora, za razliku od prethodnog, odrekao otpremnina, a da je riječ o iznosima i do 90 hiljada eura. Objašnjava i zbog čega je došlo do tih spekulacija:

“To je klauzula gdje se direktor, u slučaju razrješenja, u skladu sa Statutom, raspoređuje na drugo radno mjesto, u skladu sa svojom stručnom spremom i na tom radnom mjestu može da ostvaruje zaradu u tom iznosu, koja je garantovana. Mislim da je to pokušaj da se zamagli stvarnost i činjenica da smo se mi odrekli i otpremnina i stanova… Evo, mogu reći, imamo službeni stan EPCG, koji se nalazi u City kvartu, prazan, ima 180 kvadratnih metara, ja, kao izvršni direktor, od svog novca mjesečno plaćam zakup stana u Podgorici i ne koristim službeni stan”, izričit je Rovčanin.

Reagovao i na navode da je ova državna kompanija nezakonito prodala državnu imovinu, odnosno djelove obale na jezeru Krupac, privatnim licima. Te optužbe naziva neutemeljenim i neozbiljnim, jer, kako kaže, ni metar obale nije prodat.

“Oni se vezuju za odluku koju je donio prethodni Odbor direktora, u novembru 2020. Ambicija te odluke je da se proda neproizvodna imovina, po tržišnim cijenama, a cijene je utvrdio državni organ. Tu nije prodat ni metar ni obale, ni ostrva, ni plaže. Čovjek koji je to kupio, kupio je upravo kuću svoga đeda”, kazao je Rovčanin.

Novi menadžment, zaključuje Rovčanin je, radi opreza, privremeno zaustavio svih 25 zahtjeva, koji su u proceduri za kupovinu te imovine. Ipak, ukoliko neko i dalje bude imao sumnju u koruptivne radnje, Rovčanin ima poruku:

“Evo pozivam državno tužilaštvo da dođe ujutru u EPCG, da provjeri svaki dokument. Ja stojim na raspolaganju. Bez ikakve dileme”, zaključuje Rovčanin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *