Reagovanje CBCG: Sve banke su mogle da prekorače limit

Dodajte komentar

Iz Direkcije za komunikacije Centralne banke (CBCG) reagovali su juče povodom teksta “Žugić dozvolio da Prva i Zapad banka krše zakon, koji je objavljen juče u dnevnom listu “Dan. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Navod novinara da je “Žugić dozvolio da Prva i Zapad banka krše zako gruba je neistina, očigledno usmjerena na narušavanje integriteta guvernera Žugića i kredibiliteta Centralne banke Crne Gore. Mogućnost privremenog povećanja izloženosti prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica iznad propisanog limita, bila je data svim bankama u sistemu, te nema ni pomena o navodnom povlašćenom položaju za Prvu i Zapad banku. Ovo je lako provjeriti uvidom u Odluku o privremenim mjerama za smanjenje negativnih posledica uticaja epidemije novog korona virusa na finansijski sistem, koju je Savjet CBCG usvojio 2. aprila 2020. godine. Pomenutim aktom je definisano da “banka može, uz prethodno odobrenje Centralne banke, odobriti kredit ili drugu izloženost prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica, tako da ukupna izloženost prema tom licu, odnosno grupi povezanih lica prelazi propisane limite izloženosti”. Cilj donošenja ove privremene mjere je ublažavanje negativnih efekata pandemije na korisnike kredita, u prvom redu preduzetnike i pravna lica, posebno u dijelu otežanog pristupa sredstvima banaka, neophodnih za prevazilaženje poteškoća u poslovanju. Osim Prve i Zapad banke, mogućnost prekoračenja limita izloženosti koristile su i druge banke u sistemu, što je novinar, slučajno ili namjerno, previdio. Napominjemo da je primjena ove mjere istekla zaključno sa 30. junom 2021. godine, uvažavajući normalizaciju poslovanja u kontekstu pandemije”, navodi se u reagovanju Direkcije za komunikacije CBCG.

Odgovor novinara: CBCG hoće da demantuje dokumenta u Službenom listu

Iz Direkcije za komunikacije Centralnebanke (CBCG) navode da je novinar napisao grubu neistinu navodom da je guverner Radoje Žugić dozvolio da Prva banka i Zalad banka krše Zakon o bankama. Tu tvrdnju CBCG demantuje dokumemtacija koja je objavljena u Službenom listu Crne Goreod2. aprila 2020. godine, koju je lično potpisao guverner Žugić, kao predsjedavajući Savjeta CBCG, a u kojoj se omogućava bankama da prekrše limit izloženosti, odnosno član 58 Zakona o bankama. Ponavlja se pitanje, kako je moguće da odgovorni u zemlji, konkretno u CBCG, mogu da suspenduju zakon pozivajući se na pandemiju korona virusa. Limiti izloženosti su propisani zbog nesigurnosti bankarskog sektora i kao takvi ne smiju biti kršeni kako kome odgovara i kako diktiraju uslovi, spoljni ili unutrašnji.

U reagovanju CBCG se navodi i da su osim Prve i Zapad banke, mogupnost prekoračenja limita izloženosti koristile i druge banke u sistemu, “što je novinar, slučajno ili namjerno, “previdio”. Nije novinar ništa “previdio”, već je pisao samo ono sto je navedeno u zvaničnoj dokumentaciji o poslovanju banaka, odnosno u revizorskim izvještajima drugih banaka, u kojima nema ni riječi o izloženosti iznad dozvoljemog limita, tako dase nije ni moglo napisati nešto što nema u dokumentaciji. Ako CBCG posjeduje podatke koji dokazuju da su još neke banke kršile limit izloženosgi, zamolio bih da se ti podaci javno objave, uz podatke ko su klijenti prema kojima su se banke izložile preko zakonskog limita. Tih podataka nema i ti podaci 6i trebalo da budu transparentni, što nije slučaj bankarskog sistema na čijem čelu je guverner Radoje Žugić.

Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *