EU će u septembru predložiti zajednički zakonski okvir za punjače

Dodajte komentar

Raznolikost u konektorima za punjače za telefone smanjena je od 2011. godine, ali sada se Evropska unija zalaže za univerzalno rješenje. Evropska komisija, izvršna grana EU, trenutno izrađuje predlog zajedničkog rješenja za punjače za mobilne uređaje, rekli su izvori za Reuters. Očekuje se da će biti predstavljen u septembru.

Apple će najvjerovatnije biti oštećen takvim zakonodavstvom. Prema studiji iz 2019., koju je naručila EK, Lighting konektor se koristi u samo 21% telefona, a 79% je mikro-USB ili USB-C. Izvor nije dao više detalja o izradi zakona, ali već znamo da su poslanici u Evropskom parlamentu glasali za zajednički punjač.

Glavni razlozi za unifikaciju standarda punjača su uticaj na životnu sredinu i pogodnost korisnicima. Apple je izjavio da bi univerzalno rešenje “naškodilo inovacijama” i stvorilo “brdo elektronskog otpada” ako bi potrošači bili primorani da pređu na nove punjače. Takođe je navedeno da se industrija prirodno kreće ka USB-C rešenju, pa bi bilo kakva direktna regulacija bila nepotrebna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *