Detaljna i najpreciznija analiza stanja koštanog sistema i u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Poliklinika Moj Lab raspolaže sa najsavremenijim osteodenzitometrom, koji omogućava: procjene mineralne koštane gustine cijelog tijela, rizike nastanka fraktura, procjene deformiteta, vizualizacije deformiteta pršljenova ili kalcifikacije abdominalne aorte, analizu sastava tijela, procjenu mišićne i masne frakcije tijela, procente masti, analizu desetogodišnjeg rizika, analizu strukture kuka…

Tihi kradljivac kostiju

Osteoporoza je bolest koju karakteriše niska koštana masa i propadanje mikroarhitektonike kosti, što dovodi do lomova i prilikom uobičajenih aktivnosti, pri maloj traumi. Najčešći lomovi se dešavaju na zglobu kuka, podlaktici i pršljenovima. Može biti primarna tj postmenopauzna i sekundarna kao posledica drugih oboljenja ili dugotrajne primjene određenih ljekova. Počinje bez simptoma i najčešće se otkrije tek kad se desi prelom neke kosti ili tokom pretraga koje pacijent radi zbog drugih bolesti. Zbog toga je nazivaju “tihi kradljivac kostiju”.

Zašto je osteoporoza epidemijska bolest?

Osteoporoza na žalost poprima epidemijske razmjere zato što ne boli i što se kasno otkrije. Pored toga što se najčešće otkrije sasvim slučajno, to je bolest koja mnogo košta zbog operativnih zahvata i rehabilitacije. Po podacima ARA (Američko udruženje reumatologa), u SAD svake 3 sekunde desi se 1 fraktura. Svake godine ta brojka dostiže po 2 miliona fraktura, a smatra se da će 2030. biti oko 3 miliona fraktura i liječenje će koštati 25,3 milijarde dolara. Trenutno se u toj državi liječi oko 41 milion osteoporoznih osoba.

Kako se postavlja dijagnoza osteoporoze?

Osteodenzitometrijom ili DXA-om (Dvoenergetska X apsorpciometrija). To je zlatni standard po preporuci Svjetske zdravstene organizacije. Očitan rezultat tumače reumatolozi ili endokrinolozi i uz određene laboratorijske nalaze određuju terapiju, koja je individualna.

Za detaljnije informacije
https://mojlab.me/detaljna-i-najpreciznija-analiza-stanja-kostanog-sistema/

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *