Nakon povoljnih podataka o inflaciji svjetska tržišta na novim rekordnim nivoima

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu ključni indeksi dosegli nove rekordne nivoe, jer je najnoviji podatak signalizirao da je inflacija u SAD-u vjerovatno već dosegnula vrhunac.

Najviše su porasle cijene dionica kompanija povezanih s ekonomskim uzletom, zahvaljujući odobrenom infrastrukturnom planu.

Dow Jones indeks skočio je jučer 220,3 boda ili 0,62 posto, na 35.484 boda, dok je S&P ojačao 0,25 posto na 4.447 bodova. Oba indeksa ponovo su dosegnula nove najviše povijesne nivoe.

Tehnološki Nasdaq, pak, oslabio je 0,16 posto, završivši trgovanje na 14.765 bodova.

Američko ministarstvo rada u srijedu je objavilo dugo očekivani podatak o inflaciji u SAD-u u julu, koji je pokazao rast potrošačkih cijena za 0,5 posto u odnosu na jun, što je najniža mjesečna stopa rasta cijena u posljednjih 15 mjeseci. Na godišnjem nivou, pak, stopa inflacije iznosila je 5,4 posto, isto kao i u junu.

“Zasigurno taj podatak ukazuje na usporavanje inflacije i to će Fed dovesti u malu nedoumicu, nakon sve te retorike o zaoštravanju monetarne politike, podizanju kamatnih stopa, o defanzivnom pristupu. Stopa inflacija baš i nije tamo gdje bi trebala biti, no sigurno je da nije izvan kontrole”, kaže Steven Ricchiuto, glavni ekonomista u Mizuho Securitiesu.

Investitori su proteklih mjeseci pozorno pratili jačanje inflatornih pritisaka, zabrinuti da bi kontinuirani rast cijena mogao prisiliti Fed na zaoštravanje ultrapopustljive monetarne politike i prije nego su predviđali.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *