EPCG: CBCG ne dozvoljava kontrolu Prve banke

Dodajte komentar

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) saopštio je da je Centralna banka Crne Gore neizdavanjem odobrenja za izbor Janka Milatovića za člana Odbora direktora Prve banke Crne Gore ne dozvojava kontrolu te banke.

Iz te kompanije ističu da su kao kvalifikovani akcionar, predložili Milatovića za svog predstavnika u tom organu upravljanja banke jer, kako su kazali, njegove reference ispunjavaju sve zakonske i stručne kriterijume.

“U nevještom obrazloženju navode da Milatović nije obavljao rukovodeće poslove, što je posebno licemjerno, imajući u vidu kako je prethodni režim tretirao nepokolebljive opoziocionare. I pored svih pritisaka bivšeg DPS režima, godinama je obavljao funkciju menadžera-upravnika HTP Onogošt, takođe, obavljao je i funkcije direktora preduzeća, šefa plana i analize, planera analitičara itd”, navodi se u saopštenju.

Odbijanje CBCG u EPCG vide kao još jednu u nizu opstrukciju koja, kako su kazali, za posljedicu ima prikrivanje poslovanja Prve banke u prethodnom periodu.

“Očigledno je da ovakva odluka ima za cilj onemogućavanje održavanja Skupštine akcionara Prve banke koja bi razmotrila godišnje izvještaje o poslovanju banke i izvještaje nezavisnog spoljnjeg revizora. Kao vlasnik 19.75% akcija sa pravom glasa Prve banke i kao deponent značajnih finansijskih sredstava, EPCG je veoma zainteresovana za poslovanje i bilanse banke”, navode iz EPCG.

Iz te komanije tvrde da pojedinci ne žele da se sa poslovanja Prve banke skine veo tajnosti.

“I da na svjetlo dana izađu finansijske malverzacije za koje postoji više nego osnovana sumnja. Onda i ne čudi što se na svakom koraku pokušava sabotirati pošteni rad stručnih lica, što Milatović nesumnjivo jeste. Umjesto da bude davno smijenjen guverner CBCG i dalje funkcioniše kao zaštitar Prve banke i pokušava da spriječi da bilo ko, ko nije blizak većinskim vlasnicima dođe do bilo kakvih informacija. Te informacije javnost sa nestrpljenjem očekuje”, zaključuju iz EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *