OECD: “Kovid 19 i dalje stvara neizvjesnost i produbljuje razlike”

Dodajte komentar

Oporavak velikih ekonomija od pandemija blago usporava, izvjestila je u utorak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), upozorivši da kovid 19 i dalje stvara neizvjesnost i produbljuje razlike zbog neujednačenog pristupa vakcinama.

Kina može da očekuje “stabilan rast” industrije, a brojne zemlje Evropske unije, Velika Britanija, Japan i SAD “umjereni tempo rasta” ekonomije u cjelini, ali iznad dugoročnog trenda prognozira OECD.

Izgledi za ekonomski rast u Indiji su stabilni dok bi u Francuskoj i Brazilu aktivnosti trebale da rastu “slabije od trenda” odnosno njihov tempo bi trebao da uspori.

Prognoze OECD-a temelje se na pokazatelju koji bi trebao da anticipira moguće tačke zaokreta u ekonomskoj aktivnosti u odnosu na trend.

U maju organizacija je ocjenila da bi svjetska ekonomija trebala da poraste gotovo 6 odsto, iako će rast vjerovatno biti “neravnomjeran”, budući da će se veće i bogatije zemlje oporavljati brže od siromašnijih zahvaljujući vakcinisanju građana i ukidanju ograničenja.

– Neujednačen oporavak očekuje i Svjetska banka, prognoziravši da će svjetski BDP ove godine porasti 5,6 odsto. Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da prije dvije nedjelje u ovoj godini očekuju rast svjetske ekonomije od 6,0 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *