OECD: “Kovid 19 i dalje stvara neizvjesnost i produbljuje razlike”

Oporavak velikih ekonomija od pandemija blago usporava, izvjestila je u utorak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), upozorivši da kovid 19 i dalje stvara neizvjesnost i produbljuje razlike zbog neujednačenog pristupa vakcinama.

Kina može da očekuje “stabilan rast” industrije, a brojne zemlje Evropske unije, Velika Britanija, Japan i SAD “umjereni tempo rasta” ekonomije u cjelini, ali iznad dugoročnog trenda prognozira OECD.

Izgledi za ekonomski rast u Indiji su stabilni dok bi u Francuskoj i Brazilu aktivnosti trebale da rastu “slabije od trenda” odnosno njihov tempo bi trebao da uspori.

Prognoze OECD-a temelje se na pokazatelju koji bi trebao da anticipira moguće tačke zaokreta u ekonomskoj aktivnosti u odnosu na trend.

U maju organizacija je ocjenila da bi svjetska ekonomija trebala da poraste gotovo 6 odsto, iako će rast vjerovatno biti “neravnomjeran”, budući da će se veće i bogatije zemlje oporavljati brže od siromašnijih zahvaljujući vakcinisanju građana i ukidanju ograničenja.

– Neujednačen oporavak očekuje i Svjetska banka, prognoziravši da će svjetski BDP ove godine porasti 5,6 odsto. Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da prije dvije nedjelje u ovoj godini očekuju rast svjetske ekonomije od 6,0 odsto.

Check Also

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“, tema konferencije: „Mediji i uloga medija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.