Najveći bonusi za Wall Street bankare u posljednjoj deceniji

Dodajte komentar

Većina zaposlenih na berzama Wall Streeta ove godine može očekivati povećanje bonusa u odnosu na 2020. godinu, u iznosu dvocifrenih procenata, dok bi investicioni bankari mogli da dobiju najveće čekove na osnovu nagradnih isplata u posljednjoj deceniji, navodi se u izvještaju konsultantske kuće Johnson Associates Inc.

Prošle godine, Wall Street bonusi bili su proporcionalni ekonomskom udaru zbog blokade izazvane virusom Covid-19, ali ovogodišnji povratak pokazuje da finansijski rukovodioci osjećaju da im se poslovanje oporavilo otkako je pandemija praktično izbrisala 21.000 milijardi dolara sa tržišta između februara i marta prošle godine, kažu analitičari.

„Industrija je poslovala na nivou za koji smo prošle godine mislili da je nemoguć“, rekao je Alan Džonson (Alan Johnson), čiji izvještaj pomno prate finansijski stručnjaci, a prenosi agencija Reuters.

Investicioni bankari će odnijeti najveće bonus čekove u posljednjoj deceniji, zahvaljujući neviđenom porastu broja sklopljenih transakcija, procjenjuje on.

Bankari koji obavljaju poslove rizičnog ulaganja za klijente mogli bi uživati u povećanju bonusa od 20 do 35 odsto za 2021. godinu, dok bi bankari koji se bave savjetodavnim poslovima i prodajom kapitala profesionalcima u trgovanju mogli dobiti povećanje u rangu 20-25 odsto, kaže Džonson.

Menadžeri imovine, hedž fondova, kao i upravljači privatnog kapitala mogli bi da prime povećanje 10-15 odsto, dok bi trgovci sa fiksnim prihodom, te bankari koji rade sa stanovništvom, mogli da očekuju istovetne bonuse kao lani.

Ova analiza se zasniva na rezultatima drugog kvartala deset kompanija za upravljanje imovinom i osam velikih investicionih i komercijalnih banaka. Banke će početi da isplaćuju godišnje bonuse zaposlenima od januara iduće godine.

Posljednjih mjeseci velike banke povećale su plate za investicione bankare, a posebno za zaposlene koji rade tek jednu ili dvije godine, kako bi im nadoknadili opterećenje koje je iscrpljujuće čak i po industrijskim standardima.

„Ne radi se samo o novcu“, zaključuje Alan Džonson, „Zaposleni jednostavno rade previše“.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *