U planu unapređenje infrastrukture oba aerodroma

Dodajte komentar

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski kazao je da će jedan od prvih zadataka menadžmenta na čijem je čelu skoro tri nedjelje biti rehabilitacija infrastrukture, obrada sistematizacije na oba aerodroma kako bi ukalupili sva radna mjesta koja su neefikasna i neefektivna te završetak završetak sertifikacije za podgorički aerodrom.

Ono šro čeka novog direktora državnog preduzeća je unapređenje infrastrukture na aerodromu u Tivtu i Podgorici, optimizacija troškova i radnih mjesta a ono što je istakao kao je i činjenica o potrebi kontinurane edukacije zaposlenih.

Na pitanje novinara kojom ocjenom bi ocijenio stanje oba nacionalna aerodroma Jandreoski je kazao da bi to bila prelazna ocjena – tri.

Iako je i prilikom preuzimanja dužnosti prvog čovjeka Aerodroma i na današnjem radnom doručku sa novinarima najavio sistematizaciju Jandreoski je naglasio da će mu u fokusu biti radnici, pa infrastruktura, pa pitanja u vezi sa avio-kompanijom.

Prema njegovom mišljenju, racionalizacija zaposlenih je neophodna ali ne, kako je naglasio, na štetu bezbjednosti i sigurnosti aerodroma.

„Racionalizacije je potrebna u onim segmentima gdje možda nijesu operativne pozicije tako bitne. To ne znači da radnici u administraciji nijesu bitni, ali je potrebno da se napravi jedna dublja analiza same sistematizacije“, kazao je Jandreoski

Dodaje da se već radi na novoj sistematizaciji oba aerodroma i administracije u Aerodromima te da je trenutno na oba aerodroma zaposleno 720 a da bi optimalan broj bio oko 450.

Kada su u pitanju kapaciteti i infrastruktura aerodroma Jandreoski je naglasio da je prije svega potrebno napraviti evaluacija stanja završnog sloja poletno-sletne staze na oba aerodroma.

„Sve one studije koje postoje su od 2013. godine čak i ranije. Period od devet godina ipak nije mali. Što se tiče infrastrukture, pitanje broj jedan je projekat za evaluaciju stanja završnog sloja poletno-sletne staze u Tivtu i Podgorici“, kazao je on.

Kako je naglasio, od konkretnih radova dodaje da se redovno radi i na otklanjanju naslaga guma koje se nalazena svim pistama. Kako je dodao, pri kraju je sanacija krova na tivatskom aerodromi

“Čekamo dokumentaciju koja je oneophodna da bi objavili konkurs za ekonomskog operatora koji bi sanirao taj krov, a takođe sam dao i instrukcije da se započne projekat za sanaciju krova u Podgorici“, kazao je Jandreoski.

Na pitanje da li su kapaciteti tivatskog aerodroma dovoljni, s obzirom da se radi o aerodromu koji tokom sezone bilježi veći promet od podgoričkog aerodroma, Jandreoski je kazao da se slaže da je mala terminalna zgrada i da putnici čekaju vani, ali da je eventualno proširenje infrastrukture nije proces koji može da se završi za period og godinu -dvije.

„Tu je veoma bitno kakav je stav države po pitanju budućnosti oba aerdoroma. Bio je proces vezan za koncesije, to je stglo do neke liste koja postoji u ministarstvima kapitalnih investicija i finansija. Tako da za bilo koji projekat vezan za nadgradnju terminalne zgrade u Tivtu po meni je neodrživo da trošimo državni novac, ako država ide u proces realizacije koncesija“, smatra Jandreoski.

Setifikacija za podgoriki aerodrom

„Ja ću pokušati da do kraja godine to uradim za Podgoricu. Tivat je u tom pogledu malo kompleksniji. Da bi ušli u sertifikaciju Tivta postupak je sasvim drugačiji, jer tamo imamo malo većih infrastrukturnih problema nego u Podgorici“, rekao je Jandreoski.

Zatekao pozitivno finansijsko stanje prije pandemije

Finansijsko stanje na Aerodroma prije pandemije bilo je veoma pozitivno, kaže Jandreoski.

„Uočili smo određene probleme ove godine, taj gubitak je mnogo manji, negdje oko tri miliona eura do sada, a prošle godine je bio 15 miliona“, naveo je Jandreoski i dodao da će se truditi da skrati neodržive troškove i pokušati sa sindikatima i radnicima da razgovara o tužbenim postupcima koji su pokrenuti prema kompaniji.

„Otvoren sam za saradnju, i dajem golove za one koji me plaćaju. Sada je pravi momenat da iskoristimo sve one moje i veze koje ima država Crna Gora“, poručio je Jandreoski.

Foto: Aerodromi Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *