Katapultirana neto dobit Saudi Aramca

Dodajte komentar

Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je o zapanjujućem povećanju neto prihoda od 288% na 25,5 milijardi dolara u drugom tromjesečju, i zadržao je svoju dividendu od 18,8 milijardi dolara, budući da velike naftne kompanije izvlače koristi od većih cijena i oporavka svjetske potražnje.

Aramcov neto prihod od 25,5 milijardi dolara za tromjesečje upoređen je sa 6,6 milijardi dolara u istom tromjesečju 2020. Rezultat je nadmašio očekivanja, a analitičari očekuju da je prosječni neto prihod od 24,7 milijardi dolara za tromjesečje.

“Naši rezultati za drugo tromjesečje odražavaju snažan oporavak svjetske potražnje za energijom, a mi smo u drugoj polovini 2021. otporniji i fleksibilniji, jer globalni oporavak dobija na zamahu”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Aramco je rekao da je neto prihod u prvoj polovini godine iznosio 47,2 milijarde dolara, u poređenju s 23,2 milijarde dolara u prvoj polovini 2020. godine, što predstavlja povećanje od 103%. Kompanija je rekla da su rezultati podržani globalnim ublažavanjem ograničenja Covid-19, kampanjama vakcinacije, podsticajnim mjerama i ubrzanjem aktivnosti na ključnim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *