Kako su poslovale banke u BiH u prvom polugodištu 2021?

Dodajte komentar

Banke u Bosni i Hercegovini popravile su finansijski rezultat u 2021. godini u odnosu na kriznu 2020., ponajviše zahvaljujući umanjenju rezervisanja.

Banke su osjetno popravile svoje performanse poslovanja na krilima ekonomskog oporavka, blagog kreditnog rasta koji je ove godine iznosio oko 1,5 posto, te isteka dobrog dijela moratorija uvedenih prošle godine.

Banke su se vratile predpandmijskim nivoima profitabilnosti, a što potvrđuje i pregled koji smo sačinili na osnovu do sada dostupnih finansijskih izvještaja.

Opšti pozitivni trend rasta dobiti zaobišao je najveću banku u sistemu UniCredit bank Mostar koja je imala pad dobiti za oko 4,6 posto na 44,7 miliona KM, sa 46,9 miliona KM godinu ranije.

Na to su uticali prihodi od kamata koji su pali na 69,5 miliona KM, sa 75,9 miliona KM godinu ranije. Nasuprot tome, njena sestrinska banka u Banjaluci imala je rast dobiti za 5,4 posto na 10,7 miliona KM, sa ostavrenih 10,1 miliona KM prošle godine.

Najbliži pratilac mostarskoj banci po veličini, Raiffeisen bank BiH, podigla je dobit na 35,6 miliona KM, nakon 29,9 godinu ranije, odnosno za 19 posto.

Bankama je u popravljanju rezultata najviše pomoglo umanjenje rezervisanja pa su tako kod trećerangirane banke po veličini, Intesa Sanapolo, troškovi rezervisanja za kredite pali sa 48,4 miliona KM na 30,8 mil KM na godišnjem nivou. Slijedom toga dobit je porasla na 13,9 mil KM, nakon 6,7 mil KM godinu ranije.

Banjalučka Nova banka profit je više nego udvostručila na 12,7 miliona KM, sa 5,4 miliona KM na polugodištu 2020. godine.

I sarajevska Sberbank BH je značajno povećala dobit uprkos tome što su njeni troškovi rezervisanja za kredite porasli za 3,3 mil KM na 35 miliona KM. Ostvarena dobit od 8 miliona KM nakon 1 milion godinu ranije je prije svega posljedica rasta neto prihoda od naknada i provizija na 14,7 miliona KM u odnosu na 10,5 mil KM, kao i rasta prihoda od kamata na 18,2 mil KM, sa 16,7 mil KM godinu ranije.

Dvije domaće banke ASA Banka i Privredna banka Sarajevo takođe su uvećale dobit, a što uglavnom mogu zahvaliti manjim troškovima rezervacija.

Dobit ASA banke udvostručena je na 4,0 miliona KM u odnosu na 2,0 godinu ranije, dok je dobit PBS-a uvećana na 4,4 miliona KM, sa 1,7 mil KM u prvom polugodištu 2020. godine.

Ziraat Bank BiH blago je popravila finansijski rezultat – ostvarila je dobit od 1,28 miliona KM, nakon 1,10 godinu ranije. Banka je smanjila troškove rezervisanja sa 61,3 mil KM na 55,7 mil KM.

Addiko banka Banja Luka, koja je u prošloj godini zbog povećanih rezervisanja iskazala gubitak od 8 miliona KM, u prvom polugodištu 2021. ostvarila je porast dobiti za 108% u odnosu na isti period prošle godine na 4,47 miliona KM.

KIB banka Velika Kladuša, koja je na polugodištu prošle godine bila u gubitku 473 hiljde KM preokrenula je finansijski rezultat u zelenu teritoriju te završila prvih šest mjeseci ove godine sa dobiti od 494 hiljade KM.

Finansijski izvještaji banaka pokazuju da su banke redom povećale prihode od naknada i provizija, a što je trend prisutan već nekoliko godina.

Indikator.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *