Dolar nastavlja da jača prema euru, jenu i funti

Dodajte komentar

Američki dolar je dostigao četvoromjesečni maksimum prema euru i dvonedjeljni najviši nivo prema japanskom jenu, jer su se trgovci pozicionirali za ranije smanjenje programa podsticaja američke centralne banke FED.

Američka valuta se trguje na nivou od 1,1742 dolara za euro, nastavljajući rast od 0,6 odsto zabilježen u petak, izvještava Reuters.

Ovakvom kretanju dolara doprinio je izvještaj o snažnom zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama za jul 2021. godine, koji je podstakao investitore da se klade da bi FED mogao da započne sa smanjenjem kupovine obveznica već ove godine i sa povećanjem kamatnih stopa u narednoj.

Prema japanskoj valuti dolar je ojačao na 110,37 jena, nakon rasta od 0,4 procenta krajem prošle sedmice, a napredovao je i prema britanskoj funti, dostižući dvonedjeljni maksimum od 1,38565 dolara za funtu.

Prema izvještaju američkog Ministarstva rada objavljenom u petak, broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je za 943.000 u odnosu na 870.000, koliko su prethodno predviđali ekonomisti u tradicionalnoj anketi agencije Rojters. Brojke o zapošljavanju za maj i jun su takođe revidirane naviše.

FED je postavio kao uslov za pooštravanje monetarne politike oporavak tržišta rada, a većina američkih zvaničnika podržava stanovište da će aktuelni skok inflacije biti prolaznog karaktera, mada se vodi debata o tome koliko bi taj privremeni rast potrošačkih cijena mogao da potraje.

Prošle nedjelje je potpredsjednik FED Ričard Klarida (Richard Clarida) nagovijestio da bi uslovi za povećanje kamatnih stopa mogli da budu ispunjeni najkasnije do 2022. godine.

U fokusu tržišnih aktera će ove nedjelje biti izvještaj o inflaciji u SAD, koji treba da bude objavljen u srijedu.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *