U septembru rezultati procjene kvaliteta aktive banaka

Dodajte komentar

Aktivnosti na planu nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR) bankarskog sektora u Crnoj Gori privode se kraju, a rezultati će biti javno prezentovani tokom prve sedmice septembra, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

” Rezultatati AQR-a, koji predstavlja najefikasniji prudencioni instrument za procjenu kvaliteta aktive banaka, obezbijediće najobjektivniji uvid u zdravlje bankarskog sistema u Crnoj Gori i identifikovati eventualnu potrebu dokapitalizacije pojedinačnih banaka” rekli su iz CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su objasnili da je procjena kvaliteta aktive sprovedena u skladu sa metodologijom Evropske centralne banke (ECB), dok je sam proces realizovan uz podršku renomiranih svjetskih revizorskih kuća sa značajnim iskustvom u tim poslovima.

“Konsultant CBCG, zadužen za upravljanje projektom AQR-a u Crnoj Gori, bio je Emst& Young Beograd, uz uključenje njihovih eksperata iz Njemačke i Češke, dok su pojedinačne banke, uz prethodnu saglasnost CBCG, angažovale reputabilne revizorske i konsultantske kompanije za sprovođenje ovih poslova”, navodi se u saopštenju.

CBCG je odlučila da se AQR sprovodi u svih 13 banaka prisutnih na crnogorskom tržištu, dok je praksa u većini EU zemalja da predmet procjene budu samo sistemski važne ili osjetljive banke.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *