Švajcarski startup želi da izgradi hyperloop ispod Alpa

Dodajte komentar

Projekti nadzvučnih hyperloop vozova čiji koncept je osmislio Elon Musk sve se više šire svijetom, a jedna od kompanija koje rade na realizaciji prve komercijalne dionice je i švajcarski startup Swisspod Technologies, nastao kao spinoff sveučilišta EPFL.

Swisspod želi izgraditi svoju verziju hyperloopa ispod Alpa, s idejom da omogući prevoz putnika i robe na relaciji između Ženeve i Zuricha. Da bi se projekt realizovao, ispod Alpa će se izgraditi “pruga”, odnosno vakuumske cijevi u kojima će voziti vlakovi brzinama između 1.000 i 1.200 km/h i prevoziti po 30 putnika u jednom vozilu.

Hyperloop bi trebao tu relaciju da pređe za samo 17 minuta, što je tek jedna devetina od vremena koje je potrebno za prelazak iste relacije standardnim švajcarskim vozovima i bez ostavljanja ugljeničnog otiska kakav nastaje od ispuštanja štetnih sastojaka u atmosferu prilikom leta avionima.

Swisspod planira da dovede svoj hyperloop na tržište kroz 4 do 5 godina, a prema riječima CEO-a i osnivača kompanije Denisa Tudora, za 9 mjeseci će biti poznat čitav plan implementacije tehnologije nakon završetka testiranja koje se sprovodi na mini testnom postrojenju sagrađenom u kampusu EPFL-a.

Za razliku od drugih projekata hyperloopa, švajcarski vozovi će se kretati na pogon linearnog indukcijskog motora koji stvara kretanje u ravnoj liniji, za razliku od rotacionog kretanja pogonskog točka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *