U septembru rezultati procjene kvaliteta aktive banaka

Dodajte komentar

Aktivnosti na planu nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR-a) bankarskog sektora u Crnoj Gori privode se kraju i rezultati će biti javno prezentovani tokom prve sedmice septembra tekuće godine, saopšteno je iz Centralne banke.

“Rezultati AQR-a, koji predstavlja najefikasniji prudencioni instrument za procjenu kvaliteta aktive banaka, obezbijediće najobjektivniji uvid u zdravlje bankarskog sistema u Crnoj Gori i identifikovati eventualnu potrebu dokapitalizacije pojedinačnih banaka. Procjena kvaliteta aktive sprovedena je u skladu sa metodologijom Evropske centralne banke, a sam proces je realizovan uz podršku renomiranih svjetskih revizorskih kuća sa značajnim iskustvom u ovim poslovima. Konsultant CBCG, zadužen za upravljanje projektom AQR-a u Crnoj Gori, bio je Ernst&Young d.o.o. Beograd, uz uključenje njihovih eksperata iz Njemačke i Češke, dok su pojedinačne banke, uz prethodnu saglasnost CBCG, angažovale reputabilne revizorske i konsultantske kompanije za sprovođenje ovih poslova”, saopšteno je iz CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su podsjetili da je CBCG započela aktivnosti na ovom projektu vodeći se preporukama FSAP misije MMF-a i Evropske komisije, koje su sugerisali sprovođenje nezavisne analize kvaliteta aktive bankarskog sistema, u skladu sa najboljom međunarodnom praksom.

“Za razliku od Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje je AQR bio dio programa sa MMF-om, u našem slučaju je to inicijativa CBCG, koja je kompatibilna sa preporukama FSAP misije. CBCG je odlučila da se AQR sprovode u svih 13 banaka prisutnih na crnogorskom tržištu, dok je praksa u većini EU zemalja da predmet procjene budu samo sistemski važne ili osjetljive banke. Odabran je ovakav pristup kako bi se djelovalo preventivno, uz minimiziranje eventualnog rezidualnog rizika koji bi se mogao kriti u bilansima banaka”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *