U Crnoj Gori trenutno 192 hiljade turista, do sada ostvareno 96 odsto turističkog prometa iz 2019.

Dodajte komentar

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 192 hiljade turista što je 96 odsto ostvarenog turističkog prometa iz 2019. godine,
kazala je za Agenciju Mediabiro direktorica Nacionalne turstičke organizacije Crne Gore (NTOCG) Ana Tripković Marković.

„Možemo da kažemo da ove sedmice imamo zaista izvanredne podatke o turističnkom prometu“, konstatuje ona.

Govoreći o ostvarenim prihodima, Tripković Marković kaže da su jedini egzaktan parematar kojim se može potvrditi stanje sa prihodima zapravo namjenski prihodi koje država ubira po osnovu turizma.

„Na današnji dan imamo realizaciju 70 odsto ostvarenih prihoda iz 2019. To su prihodi po osnovu boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse što je okvirno na nivou onoga što je planirano budžetom“, ističe direktorica NTOCG.

Naglašava da je popunjenost hotelskog smještaja izuzetno dobra.

„U pojedinim opštinama je na nivou od 150 posto iz 2019. To je prije svega opština Ulcinj ali dobre pokazatelje imaju i Bar, Tivat, Kotor pa i Budva. Sve ove opštine prelaze 100 odsto prometa iz 2019. Sa privatnim smještajem situacija je šarenolika ali i oni su svi blizu 100 odsto ostvarenog prometa iz 2019. Uvijek treba da imamo u vidu da su ovo preliminarni rezultati i da ćemo na kraju sezone moći da rezimiramo sve podatke sa kojima budemo tada raspolagali“, kaže ona.

Po ukupnom broju turista prednjače tri primorske opštine: Budva koja ima oko 64 hiljade turista, Ulcinj 50 hiljada i na trećem mjestu je Herceg Novi sa okvirno 33,5 hiljade turista.

„Međutim, u procentualnim iznosima tri opštine su prešle 100 posto, a to su opštine Bar, Tivat i Kotor, od kojih je ove sedmice Bar imao najbolju realizaciju u odnosu na 2019.“, naglašava Tripković Marković.

Opštine na sjeveru su, kaže, takođe na zadovoljavajučem nivou.

Što se tiče podataka sa Aerodroma Crne Gore, svake sedmice se vadi load faktor odnosno stepen popunjenosti i ove sedmice je izuzetno dobar.

„Posebno nam je bitno da se povećao trend popunjenosti ka zemljama EU jer smo od početka sezone imali dobru popunjenost i ka regionu i ka zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. Svi oni koji lete iz zemalja EU ka našoj zemlji imaju izuzetno dobar load faktor“, istilče ona.

Što se tiče najava za naredni period, odlične su ali ipak zavise od epidemiološke situacije.

Tripković Marković zaključuje da dosta zavisi i od samih građana i pozvala ih na poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera i vakcinaciju.

Izvor: Mediabiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *