Koliko zarađuje Google?

Dodajte komentar

Da li ste se ikada zapitali koliko zarađuje Google kompanija? Naravno, riječ je o cifri koja je sve samo nije mala.

U 2019. godini Google je zaradio vrtoglavih 161.857 milijardi. Njihova bruto dobit iznosila je nevjerojatnih 89.96 milijardi dolara. Zbog toga što je pod sve većim pritiskom regulatora i što ga je Evropska komisija kaznila s 1.49 milijardi eura zbog nezakonite zloupotrebe dominantnog položaja i kršenja antitrustovskih pravila EU.

Mnogi su mislili da će globalna pandemija u 2020. godini uticati na prihode ove kompanije. Međutim, Google je jedna od rijetkih kompanija koje nisu osjetile velike finansijske gubitke. U 2020. godini Google je ostvario zaradu od 181.69 milijardi. Duplo više od iznosa koje je ostvarila u 2019. godini.

Koja je veza između kompanija Google i Alphabet Inc. ?

Alphabet Inc je nastao restrukturisanjem Google-a 2. oktobra 2015. godine i time postao matična kompanija Google-a, i nekolika bivših Google-ovih produžnica.

Ima sjedište u Kaliforniji i osnovna uloga je što Googleu služi kao matična kompanija i konglomerat drugim kompanijama. Alphabet Inc takođe je pivukao pažnju sa zanimljivim domenom. Naime, domen ove kompanije je .xyz koja je ozvaničena 2014. godine. Proglas od 10. augusta, 2015., na Google-ovom blogu uključuje  hyperlink na hooli sajt, skriven iza tačke nakon “our drone delivery effort”.

Kako Google ostvaruje zaradu ?

Najveći dio zarade Google ostvaruje putem programa oglašavanja. Već dobro poznati Google Ads koji je neizbježan bez obzira da li gledamo video na YouTube-u ili pretražujemo određeni pojam.

U 2019. godini samo zbog njihovog programa oglašavanja Google je zaradio oko 134. milijarde američkih dolara. Program oglašavanja uključuje Google Ads, YouTube ads i oglasi na web stranicama trećih partija. Budući da je ovo najzastupljeniji pretraživač na svijetu sasvim je logična da će se većina poslovanja odlučiti da se putem Google-a oglašavaju.

Naravno, reklame nisu jedini izvor zarade za ovu kompaniju. Naime, Google zarađuje i preko drugih ”offline” programa u kojima učestvuje. U 181 milijardu američkih dolara uključeni su i prihodi od Trgovine Play, Chromecast-a, Chromebook-a, Android, Google Apps i Google Cloud platform.

Zanimljiva priča o nastanku čuvenog imena Google

Google je danas jedna od najjačih kompanija na svijetu koja se svakodnevno razvija. Neki će reći da je jedan od pionira u svijetu interneta. Još od 1997. godine Google je prisutan, te je uspio da održi konstantu rasta i razvoja.

Već znamo koje su vrtoglave cifre koje ova kompanije na godišnjem nivou ostvaruje. Vjerovatno se pitate kako je ime nastalo i kada je Google započeo svoj put u online svijetu.

Sve je počelo 15. septembra 1997., kada su Page i Brin registrovali ime domena svog projekta gljivarstva kao Google, preokret u “googolu” – matematički pojam predstavljen brojevnom jedinicom praćenom sa 100 nula.

Ime je nagovještavalo naizgled beskonačnu količinu podataka koji se kodira u novonastalom pretraživaču, osmišljava i isporučuje. Mnogi su se pitali je li Google pogrešno napisao Googol.

Mnogi ne znaju da je Backrub bio prvobitni naziv. Već 1996. godine Page i Brin sarađivali su na pionirskom konceptu “web crawler” znatiželjnog naziva BackRub. BackRub, koji se povezivao s Brinovim i Pageovim originalnim početnim početnim stranicama iz 90-ih, bio je zastuoljen na Stanfordovim serverima više od godinu dana, ali je na kraju ovaj projekat imao previše propusta, prenosi portal Poslovne.com.

Naravno, poput svake uspješne priče iz Sillicone Valleya prva zvanučna kancelaruja kompanije Google biola je u garaži. Tačnije u septembru 1998. prvi radni prostor kimpanije bila je garaža Susan Wojcicki na aveniji Santa Margarita u Kaliforniji. Wojcicki, sestra osnivača 23andMe-a, Anne Wojcicki, zaposlena je Googlea koja je bila je prvi Googleov menadžer za marketing, a sada je izvršna direktorica YouTube-a.

U ovoj kompaniji postoji mnogo uspješnih poslovnih priča koje inspirišu sve početnike u bilo kojoj sferi poslovanja. Od kancelarije u garaži do godišnjeg prihoda od 181 milijardu američkih dolara, Google je najbolji dokaz da je sve moguće uz dovoljno volje i truda!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *