JPMorgan, uprkos stavovima svog prvog čovjeka, ulazi u svijet kriptovaluta

Dodajte komentar

Jedna od najvećih američkih banaka JPMorgan potiho ulazi u svijet kriptovaluta. Uz malo pompe, JPMorgan Chase je svojim klijentima za upravljanje bogatstvom počeo da pruža pristup šest kripto-fondova u posljednjih mjesec dana.

U četvrtak je finansijskim savjetnicima bilo dopušteno da počnu stavljati klijente privatnih banaka u novi bitcoin fond stvoren s kripto kompanijom NYDIG. Fond je gotovo identičan onom koju NYDIG nudi klijentima suparničke banke Morgan Stanley, rekli su ljudi.

Krajem prošlog mjeseca JPMorgan je uveo pristup četirima fondovima iz Grayscale Investments i jednom iz Osprey fondova: Grayscale Bitcoin Trust, Grayscale Bitcoin Cash Trust, Grayscale Ethereum Trust, Grayscale Ethereum Classic Trust i Osprey Bitcoin Trust, rekli su ljudi.

Izvori nijesu htjeli da budu identifikovani govoreći o ponudama, a svaki je citirao neugodnu činjenicu: izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon bio je jedan od najizraženijih skeptika na Wall Streetu prema bitcoinu i srodnoj digitalnoj imovini.

Potezi JPMorgana, najveće američke banke po imovini, jasno pokazuju da je višegodišnja nespremnost Wall Streeta da se bavi kriptovalutama gotova. Slijedi ranije korake suparničkih kompanija Morgan Stanley i Goldman Sachs u nuđenju bitcoin novčanih sredstava klijentima, prvo je izvijestio CNBC, a stotine manjih banaka stale su u red da učine isto.

Dok je Dimon nazvao bitcoin “prevarom” koja se neće dobro završiti, bilo je znakova da je njegov otpor nagrizao. Ranije ove godine pritisak u JPMorganu se povećavao jer su klijenti tražili izloženost bitcoinima, a zaposleni su otvoreno razmišljali kada će se banka uključiti.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *