Huawei za šest mjeseci ostvario prihod veći od 40 milijardi eura

Kompanija Huawei u prvoj polovini 2021. godine ostvarila je više od 40 milijardi eura (320.4 milijarde CNY) u prihodima, a neto profitna marža dostigla je 9,8 odsto, pokazuju polugodišnji poslovni rezultati koje je kompanija danas objavila. Ostvareni prihod od poslovanja sa provajderima iznosi više od 17 milijardi eura (136.9 milijardi CNY). Sličan je i prihod (135.7 milijardi CNY) ostvaren u poslovanju sa korisnicima, dok je sa preduzećima više od pet milijardi eura (42.9 milijardi CNY), pa je ukupni finansijski učinak od početka godine u skladu sa prognozama.

Prema riječima aktuelnog predsedavajućeg kompanije Huawei, Eric Xu-a, 2021. godina bila je puna izazova.

“Izazovi koji su obilježili prethodni period, sasvim izvjesno nas čekaju i u narednim godinama. Svijet će se suočiti sa mnogo nepredvidivih okolnosti, kroz koje će proći i industrija informaciono-komunikacionih tehnologija. Imajući u vidu ove izazove, postavili smo strateške ciljeve za narednih pet godina. Naš cilj je da opstanemo i to kroz održivost, a to ćemo postići stvaranjem praktičnih vrijednosti za naše korisnike i partnere”, istakao je Xu.

On je dodao da, bez obzira na pad u prihodima na polju poslovanja sa korisnicima zbog eksternih faktora, očekuju kontinuirani rast u poslovanju sa provajderima i preduzećima.

Do kraja godine u planu je prodaja čak 300.000 automobila, koji će biti dostupni u 1.000 Huawei prodavnica.

U prethodnom periodu, Huawei je ostvario zapažene rezultate na različitim poljima. Ova kompanija danas primjenjuje 5G mrežu u više od hiljadu projekata i preko 20 industrija, uključujući industriju čelika i rudarstva što omogućava sigurniju i efikasniju proizvodnju. Osim toga, plasiranjem HarmonyOS na tržište, ovaj telekomunikacioni gigant dobio je više od 40 miliona novih korisnika, a do decembra 2020. godine pokrenuo je preko 220 cloud usluga. U prethodnom periodu, Huawei je sarađivao sa više od 19.000 partnera i 1.6 miliona developera, dok je putem HUAWEI CLOUD-a pokrenuto preko 4.000 aplikacija.

Od decembra 2020. godine, digitalni proizvodi i Huawei rješenja za proizvodnju energije stvorili su 325 milijardi kilovata iz obnovljivih izvora i uštedjeli ukupno 10 milijardi kilovata električne energije.

Izvor: Blic biznis

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.