Auto industrija muči muku: Zašto je nastala gobalna nestašica čipova?

Dodajte komentar

Proizvođači automobila BMW i Stellantis upozorili su da će se globalna nestašica poluprovodničkih čipova koja je ove godine zadesila tu industriju produžiti i dalje tokom ove godine i uticati na proizvodnju i prodaju.
Zbog čega nama čipova?

Proizvođači automobila, koji su bili primorani da usljed pandemije Kovida 19 zatvore pogone prošle godine, suočavaju se sa oštrom konkurencijom raširene industrije elektronike za isporuku čipova, pogođenom nizom poremećaja u lancu snabdevanja tokom pandemije.

Glavni finansijski direktor kompanije Stelantis Richard Palmer rekao je da četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu ne očekuje poboljšanje snabdijevanja čipovima prije četvrtog kvartala, sa ukupnim projektovanim gubitkom proizvodnje od oko 1,4 miliona vozila u 2021.

BMV, koji je do sada bio relativno manje pogođen nedostatkom čipova od nekih svojih konkurenata zahvaljujući snažnim odnosima sa dobavljačima, takođe je upozorio da će druga polovina biti izazovnija za njemačkog proizvođača luksuznih automobila.

“Što duže traju uska grla u snabdijevanju, situacija će vjerovatno biti sve napetija”, rekao je finansijski direktor BMW -a Nicolas Peter u saopštenju.

Očekujemo da će se ograničenja proizvodnje nastaviti u drugoj polovini godine, a samim tim i odgovarajući uticaj na obim prodaje, istakao je.

Nestašica može da potraje i do 2022.
Drugi proizvođači automobila poput Tesle i Forda prepoznali su da da će u doglednoj budućnosti nedostajati čipova, prenosi Rojters.

“Dok proizvodimo automobile punom parom, situacija sa nedostatkom čipova na globalnom nivou postaje prilično ozbiljna”, rekao je prošle nedjelje izvršni direktor Tesle Ilon Mask.

Njemački proizvođač čipova Infineon Technologies takođe je upozorio na “mračnu sliku”, rekavši da se bori sa ekstremnom zategnutošću na svojim tržištima budući da pandemija remeti proizvodnju u Aziji, a zalihe su pale na najniže nivoe. Mnogi očekuju da će takva situacija potrajati do 2022. godine.

Najveći nedostatak čipova u tri decenije
Institut za ekonomska istraživanja Ifo saopštio je ove nedjelje da su se njemačka automobilska industrija i njeni dobavljači suočili sa najvećim nedostatkom snabdijevanja čipovima u posljednjih 30 godina.

Anketa je pokazala da je 83 odsto kompanija time pogođeno, u poređenju sa 65 odsto, koliko ih je to bilo u aprilu.

“To dovodi do prekida proizvodnje. Nedostatak poluprovodnika će potrajati još neko vrijeme”, rekao je istraživač na ovom institute Oliver Falck.

Francuska grupa za lobiranje automobila CCFA-PFA upozorila je prine nekoliko dana da globalni nedostatak čipova i novi porast oboljelih od koronavirusa umanjuju izglede za snažan oporavak francuskog tržišta automobila.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *