Atinska berza postaje suvlasnik Beogradske berze

Atinska berza ATHEX postaće suvlasnik Beogradske berze BELEX. Grčka berza, prema informacijama sa ovdašnjeg tržišta kapitala, dobila je saglasnost Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija srpske berze.

– „Atinska berza udružuje snage sa Beogradskom berzom kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije, saopštio je BELEX.

Saradnja dvije berze, kako je saopšteno, bazira se na dva principa: zajedničkom ubjeđenju da bi ova tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbjeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i na zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno rješavati rastuće probleme i bolje servisirati potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja.

– U ovom kontekstu, Atinska berza je sprovela sve neophodne radnje i dobila saglasnost Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srbije za sticanje 10,24% ukupnog broja akcija Beogradske berze. Istovremeno, Beogradska berza, kao organizator tržišta, je donijela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze, ističe se u saopštenju.

Na taj način će, ističe se, svi učesnici na tržištu imati mogućnost ostvarivanja koristi od proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja.

– U narednoj fazi, Beogradska i Atinska berze će blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije – Ministarstvom finansija u pravcu daljeg strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbjeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi, dodaje se u saopštenju..

Socrates Lazaridis, direktor Atinske berze je izjavio da ATHEX kao organizator tržišta i javno društvo raspolaže neophodnim iskustvom kako bi pružio podršku Beogradskoj berzi u naporima da razvije svoje tržište kapitala kroz ovo strateško partnerstvo.

– BELEX zajedno sa Kiparskom berzom i Atinskom berzom na zajedničkoj trgovačkoj platformi predstavlja novi korak ka našem dugoročnom cilju održivog poslovanja putem unapređenja zajedničke likvidnosti i širenja naše regionalne mreže, istakao je Lazaridis.

Prema riječima Siniše Krnete, direktora Beogradske berze, ovo partnerstvo predstavlja organski nastavak dugogodišnje uspješne saradnje i rastućih poslovnih veza između Atinske i Beogradske berze.

– Kako bismo doprinijeli održivom razvoju srpskog tržišta kapitala, očekujemo da će nam ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći da unaprijedimo tržišnu infrastrukturu tržišta, otklonimo investiciona uska grla, ubrzamo formiranje kapitala i generišemo brojne nove investicione prilike, naveo je Krneta.

Izvor: Indikator

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.