Veliki investicioni fond CVC uložio 3,2 milijarde dolara u špansku La Ligu

Dodajte komentar

Finansijski pokazatelji prve španske fudbalske lige, popularne La Lige, ozbiljno su narušeni zbog pandemije korona virusa, a posljedično i svih klubova koji u njoj učestvuju, jer po ugovoru sa takmičenjem, odnosno Španskim fudbalskim savezom, od poseta na stadionima i prava na televizijske prenose oni međusobno dijele učešće u ostvarenoj zaradi.

Jedan od većih privatnih investicionih fondova u Evropi, CVC Capital Parters, sa sjedištem u Luksemburgu, odlučio je da uloži 3,2 milijarde američkih dolara (2,7 milijarde eura) u špansku ligu, čija najveća zvijezda je još uvjek argentinski fudbaler Lionel Mesi (Lionel Messi), koji nastupa sa FK Barcelona.

U ovom fondu procjenjuju aktuelnu vrijednost čitave La Lige na 28,77 milijardi dolara, prenosi Bloomberg. Takođe se ističe da je La Liga pretrpjela gubitke od osam odsto, odnosno 3,67 milijardi dolara u takmičarskoj sezoni 2019/2020, koja je tek djelimično igrana bez publike i sa odlaganjima termina utakmica, dok podaci za sezonu 2020/2021, koja je nedavno okončana, još nisu objelodanjeni.

CVC je već pokušao preko svojih ulaganja da uzme udjela u italijanskoj fudbalskoj ligi Serie A. Međutim, planirane dvije milijarde dolara na kraju nisu „ušle“ u popularni „kalčo“, jer su se uprave pojedinih klubova pobunile zbog prisustva fondova u upravljačkom tijelu, prenosi Biznis.rs.

U Španiji, izgleda, to neće biti slučaj, a potreba najvažnije lige za uplivom svježeg kapitala je veća nego ikada. Prema zvaničnom saopštenju, u ovoj zemlji biće osnovano novo pravno lice koje će kontrolisati La Ligu i njenu zaradu, a u kojem će CVC Capital Partners imati 10 odsto vlasničkog udjela.

CVC je osnovan 1980. godine i u ovom trenutku upravlja sa oko 163 milijardi dolara kapitala. Svijet sporta nije stran ovom fondu, obzirom da je prethodno ulagao u velike ragbi lige, kao i u Formulu 1.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *