Skoplje

Sjeverna Makedonija ukida bankama zabranu isplate dividendi

Centralna banka Sjeverne Makedonije saopštila je da je odlučila da ukine privremeno ograničenje raspodjele dividendi lokalnim zajmodavacima i štedionicama uvedeno u februaru kao mjera za povećanje stabilnosti usred pandemije.

Očekuje se da će poboljšanje ekonomskog okruženja u globalnim okvirima pomoći oporavak ekonomije Sjeverne Makedonije, što će imati pozitivne učinke na bilansu stanja domaćih banaka i održivost njihove pozicije kapitala, navodi se u saopštenju centralne banke.

Pokazatelji iz prve polovice 2021. pokazuju da su performanse bankarskog sektora od početka godine povoljne s rastućom kreditnom podrškom, poboljšanom profitabilnošću i daljim jačanjem kapitalne pozicije bankarskog sistema, što se pokazalo povećanjem kapitala od gotovo 5,4 milijarde denara (87,6 miliona eura), dodala je centralna banka.

U februaru je centralna banka zabranila lokalnim zajmodavcima i štedionicama da dijele dividende svojim dioničarima do kraja 2021. godine kako bi bankovni sistem bio otporniji i održao njegovu stabilnost tokom krize Covid-19.

Check Also

Isplata dividende akcionarima Telekoma počinje u srijedu

Na Redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma, održanoj 23. juna, odlučeno je da se dio dobiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *