Societe Generale nadmašio očekivanja

Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenom nivou loših kredita.

Francuski bankarski div je u drugom tromesečju prijavio neto prihod od 1,44 milijarde eura (1,71 milijardi dolara). Analitičari su očekivali 704 miliona eura neto dobiti za tromjesečno razdoblje, navodi Refinitiv.

Najnoviji rezultati slijede “rekordno” tromjesečje početkom 2021. godine, kada je dobit dostigla 814 miliona eura, i označavaju značajan zaokret u dobiti od gubitka od 1,26 milijardi eura objavljenog prije godinu dana, na vrhuncu ekonomske krize izazvane Covidom.

Drugo tromjesečje “obilježilo je snažan zamah prihoda, nastavak troškovne discipline i vrlo niski troškovi rizika koji proizlaze iz vrlo malog broja nepodmirenih obveza po kreditima”, rekao je Frederic Oudea, izvršni direktor grupe. Napomenuo je kako su rezultati za prvu polovinu 2021. najbolji u pet godina.

Najnovije rezultate podržala je maloprodajna jedinica francuske banke koja je izvijestila o neto prihodu od 438 miliona eura – značajan rast u odnosu na 60 miliona eura prijavljenih prije godinu dana.

To je posljedica većeg broja stambenih kredita i potrošačkih kredita.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za petak, 3. februar

Leave a Reply

Your email address will not be published.