Singapur postaje meka za kriptovalute

Dodajte komentar
Singapur

Singapur bi mogao postati meka za kriptovalute nakon što je ovih dana upalio zeleno svjetlo prvoj berzi kriptovaluta. Time ovaj azijski grad-država “baca rukavicu” Hong Kongu kao centru za digitalno finansiranje, piše Financial Times.

Australijska berza Independent Reserve dobila je “načelno” odobrenje Monetarnog tijela Singapura dopuštajući joj da radi kao regulisani pružalac usluga tokena za digitalno plaćanje nakon što se u aprilu prošle godine podnijela zahtjev za licencu.

Kompanija je prvi takav provajder usluga kojoj je singapurski regulator dodijelio odobrenje za oko 170 podnosilaca zahtjeva, uključujući globalne berze Binance i Gemini. Neke grupe, uključujući Binance, već su dobile izuzeće za pružanje usluga maloprodajnim i institucionalnim ulagačima u gradu dok čekaju formalnu dozvolu.

“Na ovo čekamo više od godinu dana”, objavila je jedna strana kriptoberza koja posluje u gradu. “Sada se svi pitaju ko će sljedeći dobiti odobrenje.”

Globalne grupacije kriptovaluta brzo su se širile u Singapuru zahvaljujući prijateljskom gradskom regulatornom okruženju, koje je u oštroj suprotnosti s drugim tržištima koja su zauzela stroži pristup industriji.

Propisi se uveliko razlikuju među pojedinim državama, što znači da nekoliko velikih globalnih berzi traže dozvole u različitim zemljama jer nadzorna tijela počinju pomnije da nadziru njihovo poslovanje.

Ekonomija Singapura siromašna resursima uveliko se oslanja na finansijske usluge, a privlačnost grada kao poslovnog centra povećala se jer se Hong Kong, konkurentno azijsko finansijsko središte, prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti smatrao manje privlačnim.

Industrija digitalne imovine pojavila se kao još jedan front na igralištu konkurentskih gradova.

I dok je Hong Kong pod pritiskom službenog Pekinga počeo da otežava poslovanje kriptovalutama, Singapur je stranim kriptogrupama olakšao osnivanje firmi i opsluživanje stanovnika i preduzeća, iako uz ograničenja, uključujući ograničenja u količini transakcija. U januaru 2020. uveo je zakon o platnom prometu prema kojem se kompanije mogu prijaviti za dobivanje licence. Oko 90 firmi za digitalnu imovinu prijavilo se i posluje pod regulatornim izuzetkom.

Eric Anziani, glavni operativni direktor Crypto.coma, platforme za razmjenu digitalnih valuta koja ima veliko prisustvo u Hong Kongu, ali brzo raste u Singapuru, rekao je da je geopolitički rizik u Hong Kongu eskalirao.

“Singapur je takođe povoljniji za male ulagače”, zaključuje on.

Izvor: tportal.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *