Koliko zarađuju osvjači medalja na Olimpijskim igrama?

Dodajte komentar

Vest da je Hilden Dijaz, osvajačica prve olimpijske medalje za Filipine, za svoj rezultat nagrađena sa 600.000 dolara, nekretninom i besplatnim avionskim letovima do kraja života, podstakla je novinare CNBC-a da istraže koliko zapravo zarađuju olimpijci.

Prije iznošenja nekih vrtoglavih brojki, bitno je istaći da Međunarodni olimpijski komitet ne isplaćuje novčane nagrade osvajačima medalja, te da oni uglavnom bivaju nagrađeni od strane svojih država, što je bio slučaj i sa pomenutom filipinskom dizačicom tegova.

U svakoj zemlji koja učestvuje na OI postoje specifična pravila o tome šta se i na koji način boduje prilikom takmičenja. Najveće nagrade dobijaju oni koji su uspjeli da se popnu na postolje za dodelu medalja. Zanimljivo je da najbogatije zemlje ne nagrađuju toliko velikodušno svoje uspješne sportiste kao što to čine one manje razvijene.

To se najbolje vidi na primjeru 12 zemalja koje je CNBC analizirao. Singapur za zlatnu medalju svojim sportistima daje čak 737.000 dolara, Kazahstan 250.000, Malezija 236.000, Italija 213.000, Filipini 200.000, a slijede ih Mađarska, Brazil, Japan i tek na devetom mjestu SAD, koja svojim sportistima isplaćuje 37.500 dolara po osvajanju prvog mjesta. Za druge medelje primaju se značajno niži iznosi.

Međutim, moguće je zaraditi i mnogo više u zavisnosti od toga da li sportisti imaju drugih nagrada i beneficija. Olimpijci iz bogatijih zemalja na primjer primaju i stipendije i grantove od raznih sportskih asocijacija.

A kada se pojave na OI i osvoje neku medalju, odnosno kada njihovo lice počne da krasi naslovne stranice medija, mogućnosti za zaradu su još veće, posebno od sponzorstava i reklamiranja sportske opreme.

Izvor: CNBC

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *