Jesen donosi nova pravila: Vakcinacija i uslovi poslovanja

Sve više velikih tehnoloških kompanija, ali i onih iz sektora trgovine, transporta i usluga traži od svojih zaposlenih da se vakcinišu protiv korona virusa. Iako, za sada, to još nije i zakonski uslov – uskoro bi mogao biti.

Od septembra, prosvetni radnici i zaposleni na fakultetima u Grčkoj koji odbiju da se vakcinišu ili da se češće testiraju, vjerovatno će dobiti manje zarade, a oni na fakultetima i suspenziju sa nastave i vježbi.

Takođe, učenicima srednjih škola i njihovim nastavnicima će školske vlasti podijeliti kućne testove, što je bio i jedan od uslova za otvaranje obrazovnih ustanova. Takođe, predavači kojima plate budu smanjene do vakcinacije, suočiće se i sa drugim discliplinskim mjerama, a onima u manjim školama prijeti i mogućnost otkaza. Svi koji odbiju vakcinaciju će se suočiti sa gubitkom tzv. ‘kredita’ ili bodova za napredovanje u službi.

Svako traži svoja prava

Iako se novi propisi u Grčkoj mogu činiti radikalnima, pa čak i drakonskim, veoma slični propisi će uskoro važiti u većini zemalja članica Evropske unije. Nakon gotovo ‘beskrajnih’ zatvaranja i lockdowna, građani u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Belgiji traže od države jasna pravila povratka u normalno funkcionisanje privrede, ugostiteljstva i školstva.

“Vakcinišite se, ili se pripremite na mogućnost restrikcija kada su putovanja, rad i kupovina u pitanju” poručio je prije par nedjelja francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju građanima. “Vi imate pravo da odbijete vakcinu, ali i država ima pravo da uvede nove restrikcije” dodao je. Francuska štampa dalje ‘opravdava’ Predsjednika: ‘Ljudima je dosta zatvaranja, mali i veliki biznisi trpe. Ako želite građanske slobode morate biti odgovorni, a ako ste odgovorni – onda ćete se vakcinisati’.

Nakon ove poruke Macrona, za 48 sati se više od 2,2 miliona Francuza prijavilo za vakcinaciju. Francuska je imala jedne od najstrožijih mjera zabrane putovanja, kako iz, tako i ulaska u zemlju. Veliki broj malih prodavnica u Parizu, Marseju i Bordou je zbog ovih zatvaranja propalo.

Od prvog avgusta u Francuskoi važe i nove mjere: svi oni koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili nedavnog negativnog testiranja, neće moći da uđu u restorane, kafiće, pekare, mesare, bioskope, te neće moći da putuju na duže destinacije nacionalnom mrežom vozova.

Preko okeana, u Sjedinjenim Državama, velike tehnološke kompanije idu i korak dalje. Google i Facebook su već objavili da će svi njihovi zaposleni koji na jesen žele da se vrate u kancelarije (back to office), morati da budu vakcinisani. Ova mjera neće za sada važiti za one koje koji rade od kuće. Google je takođe najavio da će do kraja godine ova mjera važiti za sve zaposlene u svim zemljama. Google inače ima oko 70 kancelarija u preko 50 zemalja širom svijeta. Sundar Pichai, CEO kompanije je u emailu menadžmentu naglasio da je vakcinacija ključna za dalji rad kompanije, te da velikih događaja u organizaciji kompanije (poput razvojnog kongresa Google I/O) neće biti dok stepen vakcinacije ne bude veći.

I Netflix, lider na polju video striminga i jedan od najvećih igrača u filmskoj industriji, najavio je da će uskoro zahtijevati od svih koji rade na snimanjima filmova i serija (production set) da budu vakcinisani, što će važiti i za glumce. Oni koji ne mogu da se vakcinišu, moraće da budu testirani prije svakog snimanja. Kompanija Apple je ponovo uvela obavezu nošenja maski u njihovim radnjama, iako je većina zaposlenih vakcinisana još početkom marta. Apple će takođe zahtijevati od zaposlenih koji se vraćaju na rad ‘uživo’ da budu vakcinisani. Druge tehnološke kompanije, kao što su Microsoft, Oracle, Uber i Snapchat produžiće mogućnost rada od kuće za svoje zaposlene. U SAD je 23,8 odsto programera, dizajnera i inženjera razvoja radilo od kuće i prije izbijanja globalne pandemije.

Viši nivo

Goran Dimitrijević, IT stručnjak, kaže da je svijest o potrebi vakcinacije na mnogo većem nivou kod onih koji rade za globalne kompanije:

“Google i Microsoft imaju ogroman broj doktora nauka iz oblasti elektronike, softvera i robotike. Takođe, mnogi poznati programeri i inženjeri su u isto vrijeme i prodavači i asistenti na brojnim univerzitetima. Naravno da tako školovani ljudi neće vjerovati glasinama o ‘5G čipovima’ i teorijama zavjere ‘da vakcine izazivaju sterilitet’. Oni često imaju i mnogo veći nivo empatije od ‘običnih’ ljudi, pa sve češće čujemo da su tehnološki milioneri i milijarderi obično i najveći donatori i humanitarci” objašnjava Dimitrijević.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da će ‘vakcinacija doprinijeti da se pandemija Cov19 stavi pod kontrolu, ali da kriza nije ni izdaleka gotova’. Ovome u značajnoj mjeri doprinosi i situacija sa vakcinacijom u slabo razvijenim zemljama i zemljama u razvoju – više od 75 zemalja u svijetu još uvjek nije dobilo ni jednu dozu vakcine. I Ujedninjene nacije su upozorile da ‘je trenutno distribucija vakcina izuzetno neravnomerna i nepravedna’ te da ‘ samo petnaest odsto zemalja u svijetu upotrebilo dvije trećine svih raspoloživih vakcina’. Kada se na ovo doda i mnogo veća zaraznost i stopa prenošenja novog Delta-soja, jasno je da se mora hitno reagovati.

Američki kongresmen Mike Doyle je nedavno pozvao na donošenje novih propisa kojima će Facebook, Twitter i Google biti u obavezi da automatski brišu anti-vakcinaški sadržaj sa svojih platformi. Naime, procjene eksperata su da je gotovo 80 odsto svog sadržaja o navodnoj štetnosti vakcina zapravo isto, te da se samo prevodi na razne jezike. Zbog ovoga su i gotovo sve ‘teorije zavere’ širom svijeta iste, te algoritmima i softveru na kojima se ‘vrte’ društvene mreže ne bi predstavljao problem za ukidanje naloga i brisanje ovih sadržaja i dezinformacija.

Vakcinacija zbog zdravlja ili zbog posla

I Američki predsjednik Joe Biden najavio je prošle nedjelje da će vakcinacija izvjesno biti obavezna za sve zaposlene u državnim službama (federal employees). Odluka o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika još nije donijeta, prije svega zbog komplikovanog sistema rada zdravstvenih ustanova u SAD, kao i njihovog (uglavnom privatnog ili korporativnog) vlasništva.

Walmart je najveći lanac prodavnica i marketa u SAD, i kompanija koja ima obrt (year revenue) od gotovo 500 milijardi dolara. Walmart će do početka oktobra zahtijevati da svi zaposleni u korporativnom dijelu i menadžmentu budu vakcinisani. Iako se ovo neće odnositi na zaposlene u maloprodaji, oni će morati da se često testiraju, a biće im omogućeno i vakcinisanje na samom radnom mjestu. Najpoznatija robna kuća na svijetu za luksuznu robu ‘ Saks Fifth Avenue’ u Njujorku takođe će tražiti od svih zaposlenih da budu vakcinisani – ‘ Mi radimo sa klijentima visokog profila, i moramo biti odgovorni’ kažu u ovoj kompaniji.

Jedna od najvećih investicionih banaka na svijetu, Goldman Sachs, poslala je mail zaposlenima u kome se navodi da “ako ne obavijeste kompaniju o svom statusu u pogledu vakcinacije, njihova čip-kartica za ulazak u zgradu ili kancelariju neće raditi”. Od juna ove godine, svi zaposleni u ovoj banci u obavezi su da kompaniju izvijeste o svom statusu vakcinacije.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Check Also

Rekordni profit BP u 2022. primakao se blizu 28 milijardi dolara

Naftni gigant British Petroleum (BP) udvostručio je profit tokom 2022. godine, a rekordna zarada posljedica …

Leave a Reply

Your email address will not be published.