Koliko smo zadovoljni karijerom: Svaki drugi zaposleni razmišlja o promjeni posla

Dodajte komentar

Skoro polovina zaposlenih razmišlja o značajnim promjenama u karijeri sljedeće godine, prema Microsoftovom Work Trend Indexu. To je, između ostalog, posljedica pandemije covida-19, koja je na tržište rada donijela mnoge izazove. U istraživanju je 54 posto učesnika prijavilo osjećaj zagušenja, objavio je Microsoft.

U proteklih 18 mjeseci, osim izazova na poslu, zaposleni su se tokom pandemije suočili i s drugim životnim stresovima: brigom za voljene osobe, usklađivanjem posla i učenja kod kuće s brigom o djeci te osjećajem usamljenosti.

U isto vrijeme, broj sastanaka, e -poruka i razgovora dramatično se povećao radom na daljinu ili hibridnim radom, pokazalo je najnovije istraživanje kompanije.

Prema Microsoftu, korisnici Teamsa su u februaru ove godine nedjeljno provodili 148 posto više vremena na sastancima. Ovo vrijeme i dalje raste. Dostavljeno je 40,6 milijardi e-poruka više nego u istom razdoblju prošle godine. Korisnici timova vodili su 45 posto više razgovora nedjeljno, a broj ljudi koji rade s Office dokumentima povećao se za 66 posto u jednoj godini.

Istraživanje se temelji na podacima 30.000 zaposlenih širom svijeta i podacima iz sistema Microsoft 365 i LinkedIn.

Osim toga, istraživanje je prikupilo savjete za menadžere kako pomoći saradnicima da napune baterije tokom ljeta. Između ostalog, trebali bi ih aktivno podsticati na provođenje slobodnog vremena. “Vodite primjerom: rezervišite vrijeme za odmor i recite svom timu da nećete biti dostupni”, napisali su.

Menadžerima se savjetuje da pojačaju obuku i potaknu saradnike da na najbolji način iskoriste dostupne obrazovne i razvojne sadržaje. Takođe bi ih trebali osnažiti informacijama i savjetovati im da jasno komuniciraju po povratku u kancelariju.

“Pobrinite se da zaposleni nisu samo svjesni odluka menadžmenta, već im pokažite i kako se te odluke donose, jer je to jasan znak da kompanija sluša njihove potrebe”, savjetuju.

Vođe bi takođe trebali iskoristiti slobodno vrijeme za razmišljanje o svom stilu vođenja. “Činjenica je da se zaposleni osjećaju jako opterećeni. Menadžeri kojima je dobrobit zaposlenih prioritet nad produktivnošću bit će bolje pripremljeni za ulazak u svijet hibridnog rada ”, rekao je Microsoft.

(SEEbiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *