Branko Krvavac novi državni sekretar u Ministarstvu finansija

Dodajte komentar
Ministarstvo finansija

Šta je obrazloženje za smjenu Mile Kasalice sa pozicije mjesta državnog sekretara pitanje je na koje juče nije odgovoreno “Vijestima” iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja kojim rukovodi Milojko Spajić.

Vlada je juče na predlog Spajića smijenila Kasalicu.”Vijestima” je u Vladi rečeno da u predlogu za razrješenje nije naveden razlog zasmjenu Kasalice.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz Vlade, Spajić je Kasalici u više navrata nudio mjesto predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), što je ona odbila.

”Jedan od razloga za smjenu Kasalice je i mimoilaženje u mnogim pitanjima sa državnim sekretarom Jankom Odovićem. Među tim pitanjima je izuzeće advokata iz Zakona o fiskalizaciji čemu se Kasalica oštro protivila, nova sistematizacija u tom resoru i hedžing kredita kod kineske Eksim banke za auto-put”, ispričao je izvor “Vijesti” iz Vlade.

Kasalica je bila jedan od najbiližih saradnika Spajića koju je on doveo u taj resor uz drugog državnog sekretara Odovića.

Na mjesto Kasalice je imenovan Branko Krvavac, što je zvanično saopšteno iz Ministarstva finansija. Objašnjeno je da je Krvavac po struci ekonomista koji je pohađao više obuka u organizaciji međunarodnih institucija na temu makroekonomske i fiskalne politike, fiskalnog okvira i rizika, kao i poreske politike i strukturnih reformi.

”Svoju karijeru je gradio u Ministarstvu finansija, a učestvovao je u radu više radnih tijela, od kojih se izdvajaju učešće u izradi Programa ekonomskih reformi, Fiskalne strategije Crne Gore, ali i Radne grupe za pripremu pregovora sa EU za poglavlje 17.

Kasalica je magistar ekonomije, tokom radne karijere je pokrivala odgovorne pozicije i bankarskom i privatnom sekturu. U njenoj biografiji koja je dostupna na sajtu Ministarstva finansija piše da je autor brojnih stručnih radova iz oblasti finansija i računovodstva, među kojima su, “Privatizacija Crnogorskog telekoma”, “Koncept finansijske stabilnosti”, “Studija slučaja – Iskustva za supervizora i ostale donosioce odluka oko Prve banke Crne Gore”, “Kraj jedne ere” i “Perspektive crnogorskog bankarskog sektora”… Angažovana je bila i na projektima za Svjetsku banku.

Direktorat za budžetsku inspekciju

Vlada je juče usvojila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija kojim je predviđeno osnivanje nekoliko novih direktorata, među kojima su, direktorata za blockchain i kriptovalute, za finansijskim sistem i finansijske tehnologije, za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosrti i prevara, za nadzor nad radom urpave prihoda i carina i realizaciju poreske poltike..

”Osnovni cilj formiranja Direktorata za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti i prevara bio je pravljenje otklona od dosadašnje loše prakse neimenovanja budžetskih inspektora, ali i uvođenje strogih kontrola trošenja novca građana. Osnivanje Direktorata za nadzor nad radom Uprave prihoda i carina i nadzor realizacije poreske politike daće nemjerljiv doprinos efikasnoj realizaciji poreske politike i efikasnom ostvarivanju plana naplate javnih prihoda”, saopšteno je iz Ministarstva finansija

Iz Ministarstva su kazali da će direktorat za blockchain i kriptovalute obavljati, između ostalih, poslove koji se odnose na vođenje politike, uspostavljanje zakonskog i regulatornog okvira kojim se reguliše rudarenje i upotreba kriptovaluta i blockchain tehnologija, otklanjanje regulatornih i administrativnih prepreka za uspostavljanje i upotrebu kriptovaluta i blockchain tehnologija.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *