Za tužiteljku Čarapić garancije za KAP bile zakonite

Dodajte komentar

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) dalo je 2009. godine pravno mišljenje u kojem tvrdi da je davanje garancija Kombinatu aluminijuma (KAP) te godine, u iznosu od 135 miliona eura, bilo u skladu sa važećim propisima. Istog stava bio je i Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, koji je ocijenio da nije povrijeđen nijedan zakon.

Ti stavovi dijametralno se razlikuju u odnosu na nedavne nalaze vještaka finansijske struke koje je angažovalo Specijalno tužilaštvo i u kojem se tvrdi da su bivši ministar ekonomije Branko Vujović, njegov nekadašnji pomoćnik Dragan Kujović i još deset službenika Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija, prilikom izdavanja garancija za KAP, oštetili državni budžet, navodno, za 127,4 miliona eura.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala je 26. aprila ove godine osumnjičene koji su, nakon davanja iskaza, pušteni da se brane sa slobode.

Prema saznanjima Pobjede, Vujović, Kulović i bivši službenici dva ministarstva istakli su da su sve radili u skladu sa odlukama i zaključcima tadašnje Vlade Crne Gore, uz poštovanje zakona.

Pravno mišljenje koje je 27. novembra 2009. godine potpisala tadašnja vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić,koja je ispitala originalnu potpisanu verziju garancije i ugovora o restrukturiranju, te Ustav Crne Gore, Zakon o budžetu za 2009. godinu, Odluku o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2009. godinu i druge dokumente – potvrđuje odbranu da su Vujović i drugi radili poštujući procedure i zakonske propise.

-Potpisivanje i zaključivanje garancije, kao i sprovođenje obaveza Crne Gore, neće biti u suprotnosti sa postojećim primjenjivim zakonom, statutom, pravilom, sudskim rješenjem, odlukom ili dozvolom kojima podliježe Crna Gora. Neće biti u suprotnosti sa odredbama budžeta i neće preći iznos od 167,5 miliona eura predviđenih Zakonom o budžetu za 2009. godinu-, navodi u mišljenju Čarapić.

Da propisi nijesu narušeni konstatuje i tadašnja Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne GoreMiijana Milić, koja 2010. ocjenjuje da u procesu dodjele državnih garancija za KAP nije povrijeđen nijedan zakon.

Ova mišljenja u suprotnosti su sa tri nalaza sudskih vještaka rađenih po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *