Najveća prehrambena kompanija upozorava: Stiže novi skok cijena

Dodajte komentar

Najveća svjetska kompanija za proizvodnju hrane i pića objavila je da će biti primorana na još veća poskupljenja zbog rasta troškova robe i transporta.

Kompanija Nestle, koja prodaje sve, od sladoleda do kafe i žitarica, saopštila je u četvrtak da će na veće troškove proizvodnje odgovoriti povećanjem cijena u drugoj polovini godine.

“Inflacija je praktično odsutna već dugi niz godina, a zatim se pojavila veoma oštro i to nas je direktno pogodilo”, rekao je izvršni direktor Mark Šnajder na konferenciji za medije.

Šnajder je rekao da vjeruje da je inflacija privremena. Međutim, vlasnik brendova, uključujući Nescafe, Gerber i Cheerios, rekao je da bi trebalo povećati cene za otprilike 2% kako bi se nadoknadilo povećanje troškova za 4%.

Nestle je već povećao cijene za 1,3% u prvoj polovini 2021.

Kompanija se može zaštititi od nekih povećanja troškova, poput rasta cijena kafe, ali ne može da izbjegne poskupljenje poput transporta, koji vrši pritisak na marže kompanije, rekao je Šnajder.

Nestle je saopštio da ove godine očekuje profitnu maržu od 17,5%. Uprkos tome, kompanija je podigla izglede za rast prodaje za 2021. na između 5% i 6%.

Kompanije od General Electric-a do Anheuser-Busch InBev-a i Unilevera upozorile su posljednjih nedjelja na porast troškova proizvodnje dok se globalna ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa.

Potražnja za nekim proizvodima naglo je porasla jer se ljudi vraćaju putovanjima i u kancelarije, a globalni lanci snabdijevanja i dalje su prenapregnuti.

Neke kompanije su u mogućnosti da se zaštite od rasta cijena, na primjer kupovinom robnih fjučersa, ili izaberu da apsorbuju veće troškove. Ali drugi prenose povećanje troškova na potrošače, što dovodi do viših cijena u supermarketima, restoranima i trgovcima robom.

Nestleov konkurent Unilever rekao je prošle nedjelje da povećava cijene na više tržišta i kategorija proizvoda kao odgovor na veće troškove proizvodnje. Vlasnik brendova, uključujući Ben & Jerry’s, naveo je primjer cijena sojinog ulja, koje su u prošlom kvartalu porasle za 20%, a sada su porasle za 80% u odnosu na prethodnu godinu. Cijene palminog ulja su 70% više od njihovog dugoročnog prosjeka.

„Inflacija utiče na nas u čitavom spektru ulaznih troškova u materijalima, ambalaži i posebno u troškovima transporta i distribucije“, rekao je 22. jula glavni finansijski direktor Unilevera Grim Pitketli.

Veliko je pitanje jesu li nestašice i poskupljenja privremeni nusproizvodi pandemije ili se globalna ekonomija mijenja na načine koji bi mogli trajno da povećaju troškove poslovanja i uvedu novu eru inflacije koja bi mogla da utiče na potrošačku moć.

Mnogi ekonomisti vjeruju da će se povećanje cena pokazati kao kratkotrajno, ali ako griješe, centralne banke bi mogle biti primorane da kasnije ove godine naglo povuku podršku privredi kako bi inflaciju stavile pod kontrolu.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *