Rusija pretekla Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte

Rusija je ove godine pretekla Saudijsku Arabiju po dnevnoj proizvodnji nafte i postala drugi najveći svjetski proizvođač “crnog zlata” posle SAD-a, objavio je državni zavod za statistiku Rostat.

Kako su objavili Rusija je proizvodila u proseku 10,36 miliona barela nafte dnevno u periodu januar-maj 2021. godine, dok je prosječna američka proizvodnja iznosila 11,10 miliona barela dnevno, što tu zemlju čini najvećim proizvođačem ovog energenta na svijetu u posmatranom periodu, prenosi Raša tudej.

Na trećem mjestu je Saudijska Arabija koja je u prvih pet mjeseci u prosjeku pumpala 8,27 miliona barela nafte dnevno.

Nafta je u ukupnom ruskom izvozu realizovanom od januara do kraja maja učestvovala sa 41,3 procenta. Ipak, izvoz nafte iz Rusije tokom prvih pet mjeseci 2021. bio je manji za 16,9 odsto u odnosu na prethodni izvještajni period i iznosio je 50,8 miliona tona.

Sveukupno, Rusija je u ovoj godini proizvela 212,3 miliona tona nafte, što je za 6,2 odsto manje na godišnjem nivou.

Očekuje se rast proizvodnje ruske nafte u narednim mjesecima, budući da je ranije ovog mjeseca postignut sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika o povećanju pumpanja za 400.000 barela dnevno počev od avgusta.

Izvor: Blic biznis

Check Also

“Država da se uključo u rješavanje otvorenih pitanja kroz aktivnosti stručnih odbora Udruženja banaka”

Kroz aktivnosti stručnih odbora Udruženja banaka u rješavanje otvorenih pitanja trebalo bi da se uključe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *