Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi

Dodajte komentar

Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će biti uvršten na Ljubljansku berzu. To je prvi fond za promet nekretninama koji kotira na berzi u Sloveniji, a nastao je razdvajanjem kompanije Hoteli Union na djelatnost hotela i ugostiteljstva te djelatnost upravljanja nekretninama.

Portfolio fonda uključuje četiri hotelska i četiri poslovna objekta, uključujući Hotel Union i toranj Delo. Ukupna površina nekretnina uključenih u fond iznosi oko 65.000 kvadratnih metara, kažu menadžeri fonda, koji istovremeno obećavaju dividendni prinos od pet posto godišnje.

Izvršni direktor fonda je Matej Rigelnik, koji je i direktor Hoteli Union. Kao partneri u fondu navedeni su Varja Dolenc, Tadej Počivavšek, Peter Krivc i Primož Jagarinec.

Rigelnik objašnjava da su osnivanjem fonda slijedili primjer većine razvijenog svijeta, gdje vlasnici hotela nisu i vlasnici nekretnina:

“Sredstva za nekretnine u Sloveniji su uglavnom netransparentna, sa zatvorenom vlasničkom strukturom. Naš je cilj da stvorimo transparentan i atraktivan fond za ulagače, po uzoru na slične igrače u SAD -u i Evropi. Početna vrijednost procjenjuje se na između 50 i 100 miliona eura, a fond će nadopuniti i postojeći portfolio. Dugoročno, ne vidimo se samo kao najvažniji igrač na tržištu hotelskih i poslovnih nekretnina, već i na stambenim nekretninama ”, opisuje Rigelnik početak fonda.

Izvor: Delo

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *