Milatović, Foto: Gov.me

Milatović: Za pola godine turistička privreda prihodovala koliko u cijeloj prethodnoj

Na današnjoj sjednici koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone kojom predsjedava ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović konstatovano je da su dosadašnji rezultati u turističkoj sezoni, opravdali, pa čak i premašili očekivanja i projekcije ove Vlade.

“Zadovoljan sam što smo zajedničkim naporima uspjeli da ostvarimo ono u šta je malo ko vjerovao prije početka turističke sezone. Ova sezona je odraz realnih ciljeva koje postavlja ova Vlada , a kako smo pokazali više puta ciljevi su uvijek usmjereni na same građane i njihov bolji životni standard. Primjetno je i zadovoljstvo od strane turističkih poslenika kojima je nakon prethodne teške godine ovakvo oživljavanje bilo krucijalno“, kazao je Milatović.

On se osvrnuo i na zvanične podatke o broju noćenja i prihoda realizovanih u 2020. i 2019. godini.

“Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u 2020. godini ostvareno je 144 miliona eura prihoda od turizma, što iznosi svega 13 odsto prihoda od turizma iz 2019. godine. Prema zvaničnim podacima, u prvom kvartalu ove godine ostvareno je 25 miliona eura prihoda od turizma uz 315.000 noćenja stranih turista, što znači prosječnu dnevnu potrošnju od 80 eura po turisti,“ podsjetio je ministar.

Govoreći o ovogodišnjim podacima on je naveo da je prema podacima MONSTAT-a, u drugom kvartalu ove godine ostvareno 375.000 noćenja stranih turista u kolektivnom smještaju.

“Ako znamo da udio noćenja u kolektivnom smjestaju čini 25-30 odsto ukupnog broja noćenja, onda se moze zaključiti da su strani turisti ostvarili 1,5 miliona noćenja u drugom kvartalu 2021. godine. Ovo znači da se prihod od turizma u drugom kvartalu 2021. godine može procijeniti na 120 miliona eura. Kada ovoj cifri dodamo 25 miliona eura, koliko je iznosio prihod od turizma u prvom kvartalu ove godine, činjenice su neumoljive: u prvoj polovini 2021. godine, ostvareno je 145 miliona eura prihoda od turizma što je iznos koje je ostvaren za cijelih 12 mjeseci prethodne godine. Na kraju, treba istaći da će ova godina sigurno biti na nivou od 65 odsto prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, zbog nesporne činjenice da jul, avgust i septembar čine 70 odsto ukupnih prihoda od turizma, što se manifestuje ovih dana kada su hoteli i naš privatni smještaj dupke puni”, ističe Milatović.

Naravno, dodaje, ostvarenje prihoda na ovom nivou zavisiće od razvoja epidemiološke situacije.

Izvor: CdM

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *