Svijet rizikuje 4.500 milijardi dolara gubitka ako siromašni ne dobiju vakcine

Dodajte komentar

Svjetska ekonomija rizikuje da izgubi 4.500 milijardi dolara zbog visoko zaraznih varijanti virusa Covid-19 koje se šire siromašnim zemljama, gdje su stope vakcinacije niže, upozorio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Pozivajući bogate zemlje da preduzmu hitne mjere radi podjele najmanje jedne milijarde doza vakcina zemljama u razvoju ili rizikuju ozbiljne ekonomske posljedice, fond sa sjedištem u Vašingtonu, saopštio je da se jaz između bogatih i siromašnih ekonomija produbio tokom pandemije, prenosi Guardian. MMF je upozorio na dalje pogoršanje iduće godine.

Brzo uvođenje masovne vakcinacije poboljšalo je ekonomske izglede u bogatijim zemljama, dok je nedostatak resursa za poboljšanje stope vakcinacije u zemljama sa niskim prihodima umanjio ponovno otvaranje niihovih ekonomija i izglede za ekonomski rast.

Izlažući scenario smanjenja rizika u svom šestomjesečnom presjeku vitalnosti globalne ekonomije MMF je naveo da će pojava visoko zaraznih sojeva korona virusa izbrisati 4.500 milijardi dolara iz globalnog BDP do 2025. godine, sa potencijalom da više od dvije trećine gubitka padne na teret zemalja sa srednjim i niskim prihodima.

MMF je napomenuo da bi finansijska tržišta mogla upasti u paniku ako bi se vjerovalo da je širenje virusa izmaklo kontroli, što bi umanjilo pozajmljivanja i ulaganja, a to bi smanjilo potencijal za rast tokom više godina. Takav razvoj događaja naštetio bi i bogatim zemljama. Oko 40 odsto stanovništva u naprednim zemljama potpuno vakcinisano, a 11 odsto u zemljama u razvoju.

Najnoviji predlog MMF za okončanje pandemije postavlja cilj vakcinisanja najmanje 40 odsto stanovništva u svim zemljama do kraja 2021. godine i najmanje 60 procenata do sredine 2022. godine. Kalkulacija je pokazala da bi to koštalo 50 milijardi dolara.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *