Olimpijske igre su u toku – a ko su najbogatiji olimpijci?

Dodajte komentar

Mnogi Olimpijci, osvajači zlatnih, srebrnih ili bronzanih medalja, predstavljaju ljude koji su bogati duhom, ali i novcem takođe…

Kao što vrlo dobro znate, svijet sporta ispunjen je brojnim izazovima. Ukoliko želite da budete uspješni, morate biti spremni na mnoga odricanja, konstantan trud i rad i morate promeniti svoj život iz korena ponekada. Ipak, profesionalni sportisti koji su svjesni svega toga, znaju da će im se na kraju isplatiti, kada se proslave, postignu nevjerovatni uspjeh i dobiju svoje prve sponzore.

Ukoliko osvoje medalju na prestižnom događaju poput Olimpijade, nerijetko dobijaju premijum nagrade od svojih sponzora, timova i država koje predstavljaju. U slučaju da ste se ikada pitali ko su najbogatiji Olimpijci svijeta, predlažemo vam da se udobno smjestite i prelistate galeriju, gdje vam otkrivamo top 10 listu.

10. ŠON VAJT – 60 MILIONA DOLARA

Ovaj američki snouborder osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijadi i postao je milioner prije nego što je napunio dvadeset godina. Pored godišnjeg prihoda u visini od 10 miliona dolara koje dobija zahvaljujući ugovorima sa kompanijama uključujući Burton Snowboards, Birdhouse Skateboards, Park City Mountain Resort, Adio, Red Bull, Target, Oakley, Hewlett-Packard, T-Mobile, Verizon, GoPro, Beats By Dre, Sony, Mountain Dew i Ubisoft, on zarađuje dosta novca od svojih ulaganja u svijetu nekretnina. Pored toga, Šon se oprobao i kao glumac, ima svoju video igru, muzičke numere i modnu liniju.

9. MAJKL FELPS – 80 MILIONA DOLARA

Američki plivač drži rekord za najviše osvojenih medalja na Olimpijadi – ima ih 28, pri čemu 23 obaraju i rekorde. Direktna zarada od njegove karijere iznosi tričavih 1.9 miliona dolara, ali njegov imidž je ono na čemu može profitirati. Na godišnjem nivou, on zarađuje 9.8 miliona dolara od sponzorskih ugovora, dok je potpisao brojne ugovore za knjige i filmove, uživajući takođe u ulozi influensera na društvenim mrežama.

8. JUSEIN BOLT – 90 MILIONA DOLARA

Sada već penzionisani atletičar koji ima trideset četiri godine, nastavlja da zarađuje novac od svojih lukrativnih ugovora, od kojih dobija otprilike 20 miliona dolara godišnje. Brendovi poput Puma, Gatorade, Visa, Virgin Media i Hublot su njegovi sponzori.

7. DŽORDŽINA BLUMBERG – 100 MILIONA DOLARA

Ćerka njujorškog milijardera i nekadašnjeg gradonačelnika, Majkla Blumberga, Džordžina, profesionalni je skakač i predstavljala je SAD reprezentaciju na Olimpijadi 2016.godine. Njena ljubav prema sportu i prema životinjama učinila ju je pravim filantropom, kako je poznata u čitavom svijetu. Džordžina je osnovala Rider’s Closet, organizaciju koja prikuplja korišćenu jahačku odjeću i donira je specijalnim programima, dok je takođe u odborima brojnih organizacija za zaštitu ljudskih i životinjskih prava.

6. KEJTLIN DŽENER – 100 MILIONA DOLARA

Kejtlin Džener odnijela je pobedu na Olimpijadi 1976.godine u muškom dekatlonu. Njena olimpijska karijera donijela joj je sponzorstva kompanija poput IBM i Coca-Cola, dok je takođe bila dio brojnih reality TV programa, kao što su Keeping Up With The Kardashians, I’m a Celebrity … Get Me Out of Here i I Am Cait. Pored toga, napisala je memoare, često se pojavljuje u ulozi motivacionog govornika i ima sponzorske ugovore sa kompanijama poput MAC Cosmetics.

5. SERENA VILIJAMS – 225 MILIONA DOLARA

Nekadašnja prva teniserka svijeta takođe je tri puta osvojila zlato na Olimpijadi. Njen prihod od turnirskih nagrada doseže skoro 94 miliona dolara, što je dvostruko veća zarada u odnosu na profit drugih sportistkinja. U prosjeku, Vilijams je zaradila više od 8 miliona dolara godišnje kroz svoju tenisku karijeru, zaradivši još 20 miliona tokom istog perioda zahvaljujući sponzorskim ugovorima sa kompanijama poput Nike, Wilson, Aston Martin, Pepsi, IBM, Intel i drugim. Ona je takođe vlasnica Serena Ventures kompanije koja investira u startapove i poslovanja širom svijeta, dok njena modna linija Aneres i S by Serena takođe donose pozamašne količine novca.

4. RODŽER FEDERER – 450 MILIONA DOLARA

Legenda švajcarskog, ali i svjetskog tenisa, ponovo neće biti u situaciji da se takmiči za zlatno oličje Olimpijade zbog povrede kolena. Tridesetdevetogodišnjak nastavlja da bude šampion u svojim sponzorskim ugovorima, sarađujući sa trinaest brendova kao što su Rolex, Mercedes-Benz, Barilla, Moet & Chandon i Uniqlo. Osvajač dvadeset Grand Slam titula jedan je od dvojice aktivnih sportista koji su zaradili 100 miliona dolara od svojih sponzorstava – drugi je Tajger Vuds.

3. FLOJD MEJVEDER JR – 1.2 MILIJARDE DOLARA

Američki bokser, osvajač bronzane medalje na Olimpijadi 1996.godine, skoro je tvrdio da je milijarder, sa bogatstvom koje se procjenjuje na 1.2 milijarde dolara umjesto 450 miliona kako tvrde masovni mediji. Sa svoje 44 godine, on je takođe tvrdio da veći dio njegove zarade potiče od dva blokbasterska meča – UFC sa Konorom Mekgregorom (350 miliona dolara) i Manijem Pakijaom (300 miliona dolara). Bokser najviše zarađuje od svojih profesionalnih borbi, ali se nerijetko i razmeće svojim novcem, što možete videti na njegovom Instagram nalogu.

2. ANA KASPRZAK – 1.4 MILIJARDE DOLARA

Ana Kasprzak je danska jahačica koja je učestvovala na Olimpijadama 2012. i 2016.godine. Sa strašću prema konjima, ona vodi privatnu dresurnu štalu u Haderslevu u Danskoj. Kako saznajemo, konje jaše profesionalno, ali i iz zadovoljstva, a njeno ogromno bogatstvo potiče od kompanije Ecco, danskog proizvođača obuće, čiji je nasljednik, zajedno sa majkom i bratom. Generišući prihod od 1.5 milijardi dolara godišnje, Ecco prodaje svoje proizvode u 90 zemalja širom svijeta. Sa bogatstvom u visini od 1.1 milijarde dolara 2019.godine, Ana je bila jedna od samo osam milijardera sa manje od 30 godina, i svrstava se u grupu najbogatijih milenijalaca.

1. ION TIRIA – 1.7 MILIJARDI DOLARA

Vjerovatno ste iznenađeni činjenicom da najbogatiji Olimpijac svijeta dolazi iz Rumunije – tačnije grada Brašova. Ion Tiria, takozvani Brašovski Buldožer, sada ima 82 godine, a učestvovao je u Olimpijadi 1964.godine kao dio hokejskog tima, prije nego što je napravio ime za sebe u svojstvu tenisera, a potom trenera zvijezda. Tenis ga je učinio milionerom, ali je svijet biznisa njegove milione pretvorio u milijarde. Cijela priča je počela nakon pada komunizma u Rumuniji, kada je osnovao Banku Tiriac, prvi privatnu banku u zemlji, da bi se kasnije otisnuo u vode investicija, uključujući osiguranje, lizing kuće, prodaju automobila, nekretnine i lokalne aviokompanije. 2007.godine, on se našao na listi 1.000 najbogatijih ljudi svijeta i postao je prvi Rumun čije se ime našlo na tom spisku. Prema navodima, 2014. godine je proglašen za najbogatijeg sportistu svijeta, ukravši krunu Majklu Džordanu.

Izvor: Luxlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *