Izvanredni rezultati tehnoloških divova: Evo ko zauzima top 3 mjesta

Dodajte komentar

Tehnološke kompanije juče su izašle u javnost s izvanrednim rezultatima. Top 3 mesta zauzimaju Micrososft, krovna kompanija Google-a Alphabet i Apple.

Kada je riječ o divu koji je davnih dana osnovao Bil Gejts, njemu je prihod porastao 21% tokom drugog kvartala (april-jun), na 46,15 milijardi dolara, što je najveća tromjesečna zarada ikada.

Na kraju svog četvrtog fiskalnog kvartala, Microsoft je prijavio zaradu po dionici od 2,17 dolara. Sveukupno, analitičari su predviđali 1,92 dolara po akciji i 44,22 milijarde dolara prihoda.

Prije jučerašnjeg pada nakon trgovanja, dionice su pale 2 odsto, mada su na nivou dosadašnjeg dijela 2021. porasle oko 28%. Takođe, Alphabet je zabilježio rast zarade za 62 odsto, na 61,88 milijardi dolara.

To je svojevrsni rekord, budući da kompanija nije imala takav kvartalni skok, izražen u procentima, u posljednjih 14 godina. Zarada po dionici je 27,26 dolara. Analitičari su predviđali 19,24 dolara po akciji i 56,19 milijardi dolara prihoda. Akcije su u 2021. porasle oko 50%, a juče popodne su pale 0,5 odsto.

Vrijedan pomena je i rezultat Apple-a, koji je upisao najbolji rezultat vezan za treći fiskalni kvartal, i to u cijeloj svojoj 45-godišnjoj istoriji. Usljed pojačane potražnje za uređajima, zarada je porasla na 21,7 milijardi dolara. Prihod po akciji iznosio je 1,30 dolara, u poređenju sa očekivanih 1,01 dolara.

Samo u trećem fiskalnom kvartalu, prihod Apple-a je skočio 36 odsto u odnosu na godinu dana ranije, na 81,4 milijarde dolara, a analitičari su ocijenili da će biti 73,33 milijarde dolara.

Rast prihoda je bio vođen skokom prodaje iPhone telefona u minula tri mjeseca – za gotovo 50 odsto međugodišnje na 39,6 milijardi dolara, pri čemu su potrošači najviše kupovali premijum verzije 5G iPhone-a.

Ipak, globalna nestašica čipova, koja je pogodila prodaju Mac računara i iPad-a počeće da utiče i na proizvodnju iPhone uređaja, rekli su čelnici kompanije, prognozirajući usporavanje rasta prihoda.

Amazon takođe nastavlja dobro da posluje, nakon “cvjetanja” u 2020. godini, kada je korona nametnula karantinske mjere, a samim tim i potrebu za online poručivanjem robe.

Izvor: Blic.rs/Telegraf.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *