Liban za premijera imenovo milijardera: Očekuju da riješi ekonomske probleme

Nakon konsultacija sa raznim parlamentarnim blokovima, predsjednik Libana Mišel Aun imenovao je novog premijera koji će se nositi sa ekonomskim teškoćama zemlje.

To je saopšteno iz predsjednikovog kabineta.

Nadžib Mikati, 66-godišnji milijarder i poslovni čovjek koji je dvaput bio premijer, 2005. pa 2011. godine, dobio je 72 glasa potrebna za formiranje nove vlade.

Mikatija, koji potiče iz sjevernog lučkog grada Tripolija, imenovali su glavni parlamentarni blokovi u zemlji, uključujući proiranski šiitski pokret Hezbolah.

Hrišćanske libanske snage i Aunov slobodni patriotski pokret nijesu imenovali kandidata za to mjesto.

Zadatak novog premijera biće formiranje uglavnom tehnokratske vlade, koja mora što prije da odgovori na ekonomsku krizu, najtežu u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine, prenosi Index.

Prema Ustavu, predsjednik se mora savjetovati sa različitim blokovima u parlamentu prije nego što pozove premijera da sastavi novu vladu.

Dana 15. jula mandatar Said Hariri odstupio je, pozivajući se na političke sukobe.

Prelazni premijer Hasan Dijab podnio je ostavku nakon ogromne eksplozije sa tragičnim posljedicama u bejrutskoj luci 4. avgusta.

Libanski predsjednik trebalo bi da bude hrišćanski maronit, premijer sunitski musliman, a predsjednik parlamenta šiitski musliman, prema nepisanom sporazumu o uspostavljanju ravnoteže u multikonfesionalnoj državi koji datira iz 1943. godine.

Foto: https://www.enigma-mag.com/najib-mikati/

Check Also

“Država da se uključo u rješavanje otvorenih pitanja kroz aktivnosti stručnih odbora Udruženja banaka”

Kroz aktivnosti stručnih odbora Udruženja banaka u rješavanje otvorenih pitanja trebalo bi da se uključe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *