Azijske berze bilježe blagi rast

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica blago porasle i tako se odmaknule od najnižih nivoa u sedam mjeseci, a porasle su i cijene nafte, dok je dolar oslabio prema korpi valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, pa se odmaknuo od najniže nivoe u sedam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,2 i 0,6 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 1 posto.

Na samom početku trgovanja azijski MSCI indeks skliznuo je na novu najnižu nivo od decembra prošle godine jer su kineska tržišta i dalje pod pritiskom strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u nekoliko sektora, među ostalim, u tehnološkom.

Zbog toga je hongkonški Hang Seng indeks skliznuo oko 1 posto, pri čemu je Hang Seng tehnološki indeks pao daljih 2 posto. U posljednja tri dana taj je indeks izgubio oko 11 posto.

No, na ostalim azijskim berzama cijene su dionica porasle, pa je MSCI indeks nadoknadio početne gubitke i trenutno je u blagom plusu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *