“Digitalni juan najveća prijetnja Zapadu”

Dodajte komentar

Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internet novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.

Gotovo 80 zemalja – uključujući Kinu i SAD – su u procesu razvoja CBDC-a ili digitalne valute centralne banke. To je oblik novca koji je regulisan, ali postoji u potpunosti na mreži. Kina je već lansirala svoj digitalni juan za više od milion kineskih građana, dok su SAD još uvijek uglavnom skoncentrisani na istraživanje.

Dvije grupe zadužene za ovo istraživanje u SAD-u, MIT-ova inicijativa za digitalnu valutu i Federalna banka rezervi iz Bostona, raščlanjuju kako bi digitalna valuta mogla izgledati za Amerikance. Privatnost je glavna briga, pa istraživači i analitičari promatraju kinesko uvođenje digitalnih yuana.

“Mislim da će, ako postoji digitalni dolar, privatnost biti vrlo, vrlo važan dio toga”, rekla je Neha Narula, direktorica inicijative za digitalnu valutu u MIT Media Labu.

“Sjedinjene Države prilično se razlikuju od Kine.”

Druga je briga pristup. Prema istraživačkom centru Pew, 7% Amerikanaca kaže da ne koristi internet. Za afroamerikance taj procenat raste na 9%, a za Amerikance starije od 65 godina to raste na 25%. Amerikanci s invaliditetom imaju otprilike tri puta veću vjerovatnoću od onih bez invaliditeta da kažu da nikad ne idu na mrežu. To je dio onoga što MIT istražuje.

“Većina posla koji radimo pretpostavlja da će CBDC koegzistirati s fizičkom gotovinom i da će korisnici i dalje moći da koriste fizičku gotovinu ako to žele”, rekla je Narula.

Ideja CBDC-a u SAD-u dijelom je usmjerena na to da osigura da dolar ostane monetarni lider u svjetskoj ekonomiji.

“Sjedinjene Države ne bi se trebale oslanjati na svoje trenutno rukovodstvo na ovom području. Trebao bi pogurati i razviti jasnu strategiju kako ostati vrlo jak i iskoristiti snagu dolara “, rekao je Darrell Duffie, profesor finansija na Poslovnom fakultetu Univerziteta Stanford.

Drugi digitalni juan vide kao podmukao kineski potez.

„Digitalni juan najveća je prijetnja Zapadu s kojom smo se suočili u zadnjih 30, 40 godina. Omogućuje Kini da uvuče svoje kandže u sve na Zapadu i omogućuje joj izvoz svog digitalnog autoritarizma ”, rekao je Kyle Bass iz Hayman Capital Managementa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *