Ugostitelji: Zatvaranje noćnih klubova u jeku sezone nepromišljeno, mogući masovni protesti

NVO Ugostitelji Crne Gore danas je poručila nadležnim organima da donošenje mjera u cilju suzbijanja širenja virusa COVID 19, koje uključuje ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, u ovom trenutku može imati dalekosežne posljedice po ekonomski oporavak i dovodi u pitanje opstanak mnogih ugostiteljskih objekata. Iz te organizacije su kazali da će mnogi ugostitelji bojkovati trenutne mjere, a da će, ako se one produže, doći i do masovnih protesta.

Kako su saopštili, donošenje mjera koje predviđaju privremenu zabranu rada diskoteka, disko klubova/barova i noćnih klubova/barova na otvorenom i u zatvorenom prostoru u vrhuncu sezone je nepromišljena odluka, koja diskriminiše pojedine ugostitelje.

“Kao što svi znamo, noćni klubovi su bili najduže zatvoreni i uspješna ljetnja turistička sezona je jedina nada da oni opstanu”, navode u NVO Ugostitelji Crne Gore, ističući da ta odluka dovodi u pitanje egzistenciju zaposlenih u ovom sektoru, ali i njihovih porodica.

Nažalost, dodaju, Vlada Crne Gore ne pokazuje empatiju prema ovim grupama ljudi, od kojih se mnogi nalaze na rubu egzistencije, i nepromišljeno najavljuje obustavu rada.

“Ovako neodgovoran stav i ad hoc odluke ne mogu biti dobre za finansijsku stabilnost, ali ni za dalji razvoj epidemiološke situcije”, ocjenjuju Ugostitelji Crne Gore.

Kažu da razumiju neizvjesnost epidemiološke situacije i zabrinost u pogledu pogoršanja trenutne situacije, koja je dijelom prozrokovana i zbog nepoštovanja mjera unutar pojedinih ugostiteljskih objekata.

“Međutim, napominjemo da je veliki priliv turista onemogućio i ugostitelje da nesmetano kontrolišu poštovanje mjera. Još jednom, skrećemo pažnju da ovakve odluke stavljaju u diskriminatorski položaj određene ugostitelje i da Vlada mora prekinuti sa takvim ponašanjem”, poručuju iz te NVO.

Kako ističu, shodno velikom broju upita i žalbi koje su dobili po pitanju najavljenih mjera, možemo zaključiti da će mnogi ugostitelji bojkovati trenutne mjere, a u slučaju da se one produže, da će doći i do masonih protesta, koji mogu znatno pogoršati epidemiološku situaciju, a i ugroziti trustičku sezonu.

“Nadamo se da će nadležne instutucije shvatiti ozbiljnost situacija i pokazati ozbiljnost, te pronaći određeni model koji bi omogućio rad svih ugostiteljskih objekata uz poštovanje epidemioloških mjera”, zaključuju u NVO Ugostitelji Crne Gore.

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *