Popunjenost smještajnih kapaciteta u Kotoru na 92 odsto u odnosu na 2019.

U Kotoru je do danas ostvareno oko 92 odsto turističkog prometa iz 2019. godine, kazao je za agenciju Mediabiro direktor turističke organizacije Kotor Jovan Ristić.

U tom gradu prema posljednjem presjeku boravi 8 902 turista u svim smjestajima od čega je 1 275 gostiju u hotelima, oko 80 u hostelima, 54 u kampovima a privatni smještaj bilježi lagani pad gdje je oko 7 490 turista.

Ristić kaže da je naviše gostiju iz regiona, iz bivše Jugoslavije. Veliki je broj gostiju iz Ukrajine i Kazahstana, zatim Njemačke, Velike Brijanije, Austrije a očekuju se i gosti iz Italije.

„Bilo bi više gostiju iz Rusije i Bjelorusije da nije situacija kakva jeste, bili bismo na nivou iz 2019. da su ostvarene sve najave“, kazao je on.

Ristić kaže da su sve najave dobre i da bi bilo dobro da se aktivira avio saobraćaj sa Rusijom i Bjelorusijom. Očekuje se i uplovljavanja kruzera u određenom obimu kada se očekuju i izletnici.

„Vjerujem da postzenona može biti dobra i da će se produžiti“, kaže on.

Kada je riječ o manifestacijama, Ristić kaže da je bilo teško napraviti plan događaja.

„Nadamo se da ćemo planirane manifestacije održati u određenom obimu. Najavili smo za prvu polovinu avgusta Ljetnji Karneval, zatim 15. avgusta smo najavili manifestaciju “Svi na Crkvice“ i naravno Bokeljska noć koja se dešava zadnjeg vikenda u avgustu. Uz to imamo i mnoštvo manjih maifestacija lokalnog karaktera“, kazao je on.

Vlasnik hotela Forza Bojan Joketić zadovoljan je tokom sezone i naglasio da su smještajni kapaciteti u tom hotelu popunjeni i do 110 odsto te da se nekad traži i krevet više.

Najviše je, kaže, gostiju iz Ukrajine, Poljske, malo iz Mađarske i iz regiona.

Na early bookingu cijene su bile snižene i do 40 odsto u odnosu na 2019. a trenutno cijene su i veće nego 2019.

Najave su dobre, booking nije stao a hoteli se pune.

„Međutim strah me da li ćemo sve moći da ostvarimo zbog epidemioliške sitacije i poručujem svim građanima Crne Gore da se vakcinišu kako bismo uspjeli da produžimo sezonu“, poručio je on.

I menadžerka rizorta Blue Kotor Bay Larisa Jovanović zadovoljna je ljetnjom turističkom sezonom.

„Sezona je u punom jeku i svi smo zadovoljni kako se odvija. Evidentno je da postoji veliki broj turista ove godine ali primjećujemo da oni nemaju toliku platežnu moć kao 2019. Što se tiče našeg hotela, mi smo stoprocentno popunjeni do septembra mjeseca. Sva ona tržišta na koja smo računali su „odradila dobro“ a najviše gostiju imamo sa istočnog tržišta“, kaže ona.

Što se tiče cjenovne politike, kaže da ove godine nijesu išli na snižavanje cijena u odnosu na prethodnu godinu već su ih blago i podigli.

„Mi se obraćamo određenoj ciljnoj grupi gostiju i znamo kolika je njihova platežna moć i svjesni smo koji je to novac koji su oni spremni da izdvoje“, objašnjava Jovanović.

Najave su, zaključuje, dobre i ukoliko sve bude ostalo na sadašnjem nivou smatra da nema bojazni za postsezonu.

Izvor: Mediabiro.tv

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *