NBS upozorava Hrvatsku da ne stavlja Teslu na euro

Narodna banka Srbije smatra da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice eura, kada Hrvatska postane članica eurozone, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda.

Iz srpske centralne banke ističu da je “nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog predloga”.

Za NBS, očigledno, to što je Nikola Tesla rođen na teritoriji današnje Hrvatske (1856, godine, tada Austrijsko carstvo) ne predstavlja dovoljan razlog za postavljanje na kovanicu iz te zemlje, prenose hrvatski mediji.

Dizajn euro novčanica je isti nezavisno od države koja ih štampa, ali s kovanice razlikuju. Pitanje dizajna euro kovanica regulisano je Uredbom Savjeta EU broj 729/2014 (od 24. juna 2014.) o apoenima i tehničkim specifikacijama evrokovanica namijenjenih opticaju, pojašnjava NBS.

Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856 — Njujork, 7. januar 1943) bio je “srpski i američki pronalazač”, kako ga definiše Vikipedija. Inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji je po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmjeničnom strujom.

“Tanke” veze sa domovinama

Nije se tehnički školovao ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, već u Gracu (Austrija) na tamošnjem Tehničkom univerzitetu, a svoj uspjeh postigao je u SAD.

Dva puta se za stipendiju obraćao slavnoj Matici srpskoj u Novom Sadu, oba puta je odbijen.

Do svojih izuma za koje ima 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, je došao radom u Mariboru, Budimpešti, Parizu, Strazburu i Njujorku.

U Srbiji, odnosno Beogradu, je u svom životu proveo tri dana, od 1. do 3. juna 1892. godine, kada je u u Evropu dolazio zbog smrti majke.

Srpska kraljevska akademija odbila ga je na izboru za redovnog člana 1892, za dopisnog člana izabran je 1894. a redovni je postao tek 1937. godine, gotovo pred smrt.

Preminuo je 1943. godine, u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen u hotelskoj sobi u kojoj je živio u Njujorku.

(Bizlife.rs/Seebiz.eu)

Check Also

Zaposleni Telekoma učestvovali u čišćenju obale Morače

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su danas u akciji čišćenja obale Morače, koju je povodom Međunarodnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *