SAD će dozvoliti završetak Sjevernog toka 2 bez sankcija Rusiji i Njemačkoj

Vašington i Berlin su postigli načelni sporazum oko kontroverznog gasovoda Sjeverni tok 2, prema kojem će SAD dozvoliti završetak tog projekta bez uvođenja novih sankcija Njemačkoj i Rusiji.

Prema riječima pomoćnika članova američkog Kongresa, upoznatih sa nacrtom sporazuma, SAD i Njemačka će zauzvrat načiniti određene ustupke Ukrajini i Poljskoj koje se oštro protive gasovodu, ali trenutno nije jasno da li bi se Kijev i Varšava složili sa tim.

Prema američko-njemačkom sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na zelenoj energiji, garanciju o nadoknadi novca za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

Kad je riječ o ustupcima Poljskoj, Njemačka bi pristala da bude dio takozvane „Inicijative tri mora“, čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbjednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

Stejt department je juče saopštio da će visoko pozicionirani američki diplomata posjetiti ove nedjelje i Poljsku i Ukrajinu, delom i zbog razgovora o gasovodu Sjeverni tok 2 za koje se očekuje da budu napeti.

Check Also

Bivši direktor Makedonskog Telekoma uvodi Telekom Srbije na makedonsko tržište

Bivši operativni direktor Makedonskog Telekoma Goran Trajanovski imenovan je za direktora novoosnovane podružnice Telekoma Srbija, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *