Najveće Ponzijeve šeme u modernoj istoriji (infografika)

Neke stvari jednostavno zvuče predobro da bi bile istinite, ali kad je novac u pitanju, naša prosuđivanje može postati zamagljeno.

To je često slučaj s Ponzijevim shemama, vrstom finansijske prevare koja mami ulagače obećavajući abnormalno visoke povrate. Novac koji su unijeli novi članovi koristi se za plaćanje osnivača programa, kao i njegovih ranijih ulagača.

Shema je dobila ime po Charlesu Ponziju, Italijanu koji se proslavio dvadesetih godina prošlog vijeka tvrdeći da bi mogao udvostručiti novac svojih klijenata u roku od 90 dana. Od tada se širom svijeta organiziraju brojne Ponzijeve sheme.

Kako bi nam pomogla da naučimo više o tim sofisticiranim prevarama, ova infografika donosi pregled nekih od najvećih Ponzijevih shema u modernoj istoriji.

Biggest Ponzi Schemes

Ponzijeve šeme u 20. vijeku

Godina Naziv šeme i ime tvorca Vrijednost u dolarima
Belgija 1991 Moneytron, Jean-Pierre Van Rossem $860M
Rumunija 1994 Caritas, Ioan Stoica $1B – $5B
Rusija 1994 MMM, Sergei Mavrodi $10B
SAD 1997 Great Ministries International, Geral Payne $500M

Ponzijeve šeme u 21. vijeku

Godina Naziv šeme i ime tvorca Vrijednost u dolarima
SAD 2003 Mutual Benefits Company, Joel Steinger $1B
SAD 2003 Petters Group Worldwide, Tom Petters $4B
SAD 2008 Madoff Investment Scandal, Bernie Madoff $65B
SAD 2012 Stanford Financial Group, Allen Stanford $7B

Zbog Ponzijeve sheme vjerojatno ćete dugo vremena provesti u zatvoru, barem u SAD-u

Na primjer, 2009., 71-godišnji Bernie Madoff priznao je krivicu za 11 saveznih krivičnih djela i osuđen na 150 godina zatvora. To je 135 godina duže od prosječne američke presude za ubistvo.

Izvan SAD-a to je puno drugačija priča. Slabiji propisi i sprovošenje presuda, posebno u zemljama u razvoju, znače da niz Ponzijevih šema traje i danas.

Sergej Mavrodi, poznat po vođenju ruske Ponzijeve sheme MMM, pokrenuo je novu organizaciju nedugo nakon puštanja iz zatvora 2011. godine. Sada poznata kao MMM Global, kako je opisuje tvorac „socijalna finansijska mreža“ uspostavila je bazu u nekoliko jugoistočnih Azije i Afrike zemljama.

Izvor: Visualcapitalist.com

Check Also

Bivši direktor Makedonskog Telekoma uvodi Telekom Srbije na makedonsko tržište

Bivši operativni direktor Makedonskog Telekoma Goran Trajanovski imenovan je za direktora novoosnovane podružnice Telekoma Srbija, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *